NA UDARU I AKADEMIK REINER

Pacijenti s Rebra ponovno optužuju dr. Kesa

13.10.2009 u 13:49

Bionic
Reading

Udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika KBC Zagreb ponovno je danas iznijela teške optužbe protiv bivšeg pročelnika Zavoda za dijalizu prof. Petra Kesa smatrajući ga neposredno odgovornim za loše nalaze 70 posto bolesnika

Smatraju da je do problema došlo nakon preseljenja iz starog u novi suvremeni odjel dijalize na Rebru. Predsjednik Udruge Jozo Lončar izjavio je na konferenciji za novinare da su prije obraćanja javnosti s dokazima o korupciji te s pritužbama na lošu kvalitetu dijalize i štednju na lijekovima nauštrb pacijenata, upoznala i ravnatelja KBC Zagreb akademika ŽeljkaReinera, no on nije ništa poduzeo.

Reiner je upozoren na aferu


Ravnatelj KBC Zagreb akademik Željko Reiner izjavio je za Hinu kako se s predstavnicima Udruge sastao jednom te ih je zatražio da mu o svima pritužbama dostave dokumentaciju za koju su tvrdili da je posjeduju.

'Oni su to odbili rekavši da im je tako savjetovao odvjetnik, te da će mi je poslati poštom, ali do danas nisam ništa primio, pa nisam imao ni osnove za bilo kakvo postupanje', rekao je Reiner.

USKOK istražuje Zavod za dijalizu Rebra

Inače, nakon prvih napisa u medijima o mogućim nepravilnostima na koje je upozorila Udruga bolesnika, te zbog nalaza inspekcije Ministarstva zdravstva, u Zavodu za dijalizu započela je istraga USKOK-a, a pročelnik prof. Kes dao je, na zahtijev ministra zdravstva, privremenu ostavku do završetka postupka.

U međuvremenu, potporu prof. Kesu dao je Upravniodbor Hrvatskog društva za nefrologiji, dijalizu i transplantaciju odbacivši tvrdnje o nesavjesnom liječenju ocijenivši da se u toj ustanovi radi u skladu s načelima dobre nefrološke prakse.

Pod nadzorom svi centri za dijalizu u Hrvatskoj

Krovna hrvatska udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika te zagrebačka udruga odbacile su pak način na koji se problemi u dijalizi, koji se gomilaju godina, pokušavaju rješavati. Zatražile su od Ministarstvo zdravstva, što je ministar i naložio, da provjeri rad svih centara za dijalizu u Hrvatskoj, jer su u drugim većim centrima problemi i veći nego na Rebru.

Ministar zdravstva Darko Milinović, odgovarajući u Požegi na pitanja novinara o optužbama udruge dijaliziranih za nekvalitetnu dijalizu nazagrebačkom Rebru i korupciju, rekao je kako je korupcija u djelokrugu Uskoka i Državnog odvjetništva, a na njemu je da vidi jesu li pacijenti stručno liječeni, najavivši sveobuhvatnu kontrolu liječenja pacijenata.

Milinović: Neka USKOK i DORH provjere ima li korupcije

'Prvi inspekcijski nadzor koji je ukazivao na određene tehničke nedostatke na dijalizi Rebra smo detektirali zajedno s udrugom dijaliziranih koja je potom zatražila novi nadzor. To vam govorim samo zato, jer negdje špekuliraju i da je Ministarstvo negdje nešto htjelo prikriti. U suradnji s udrugom smo došli do novog inspekcijskog nadzora. Korupcija je u djelokrugu USKOK-a i DORH-a i ja kao ministar zahtijevam da oni što prije taj posao odrade. Na meni je da vidim jesu li stručno liječeni ljudi u kliničkom bolničkom centru Rebru i dijalizi. Ovih dana krećemo i u sveobuhvatnu akciju stručne kontrole liječenja pacijenata', rekao je Milinović novinarima.