ZAGORJE ODAHNULO

Pacijent u Zaboku nije zaražen koronavirusom

13.02.2020 u 17:55

Bionic
Reading

Mladić koji se u srijedu javio Zavodu za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije s atipičnim simptomima i koji je primljen u Opću bolnicu u Zaboku nije zaražen koronavirusom, potvrdio je u četvrtak za Hinu ravnatelj bolnice Tihomir Vančina.

Nakon što je 24-godišnji mladić koji je nedavno boravio u Kini primljen u zabočku Opću bolnicu i bolnicu hrvatskih veterana te izoliran, uzorci brisa nosa, ždrijela i krvi poslani su u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu. U četvrtak poslijepodne stigla je informacija da je nalaz negativan.

Ravnatelj Vančina pacijentu je rekao za rezultat. "Bio je malo uplašen jer je mjesec dana bio u Kini. Sada se osjeća dobro. Izašao je iz izolacije i sretan je jer ide kući", rekao je doktor Vančina te dodao da je cijeli postupak s pacijentom izveden po protokolu izrađenom prema smjernicama Kriznog stožera Ministarstva zdravstva.

"Svi smo sretni završetkom. Nema panike i bolnica je spremna. Zagorje je spremno ako bude potrebe. Bila je to prva provjera u našoj bolnici, nalaz je bio negativan, ali smo testirali sustav koji je savršeno funkcionirao", istaknuo je.

Dok je mladić bio u bolnici, njegovi su roditelji bili u kućnoj izolaciji. Sada više za tim nema potrebe, rekao je epidemiolog iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo Ivan Lipovac.

"Iz bolnice smo dobili informaciju da je nalaz negativan. To znači da smo zasad bez koronavirusa, ali pušemo i na hladno. Obustavlja se nadzor nad obitelji, mogu dalje živjeti, ići van", izjavio je Lipovac.

  • +37
Koronavirus Izvor: EPA / Autor: FRANCK ROBICHON

"Pacijent je imao atipičnu sliku, nije bilo temperature, kašlja ni teškog disanja, radilo se o iscjetku u nosu. Kako je bio u Kini, stavili smo ga u izolaciju do nalaza, koji je, eto, bio negativan. I dalje smo u pripravnosti za eventualne buduće slučajeve", dodao je Lipovac.

Iz zabočke Opće bolnice ističu da sve zdravstvene ustanove, u slučaju da se na području Krapinsko-zagorske županije pojavi koronavirus, imaju pomno pripremljen protokol za postupanje i bit će spremne pravodobno i djelotovorno reagirati. Pripremljene su četiri smještajne jedinice s posebnim ulazom u zabočkoj Općoj bolnici i bolnici hrvatskih veterana.