ZRAČNA LUKA DUBROVNIK

'Pa kud sad taj štrajk?!'

09.07.2010 u 16:19

Bionic
Reading

Direktor Zračne luke Dubrovnik Roko Tolić sazvao je izvanrednu konferenciju kako bi uputio apel sindikatima i upravi Croatia Airlinesa da što prije iznađu rješenje za nastalu situaciju. Dubrovnik je izrazita aviodestinacija, sezona je u punom zamahu, u gradu traje Croatian Summit 2010, ovaj vikend otvaraju se Ljetne igre... Štrajk kabinskog osoblja Croatia Airlinesa za poslovanje Zračne luke Dubrovnik i više je nego nedobrodošao

'Čak 34 posto prometa dubrovačke zračne luke obavlja Croatia Airlines, naša veza s njima je ključna', ističe Roko Tolić te dodaje: 'Nadali smo se do zadnjeg trenutka da će se iznaći rješenje i da se ovo neće dogoditi.'

Croatia Airlines je najznačajniji poslovni partner svih hrvatskih zračnih luka, oslonac uspješnosti ljetne turističke sezone i životno važna poveznica prometno izoliranom hrvatskom jugu kroz čitavu godinu, svaki poremećaj u njihovom redovnom prometu direktno utječe na stabilnost poslovanja niza subjekata u avijacijskom segmentu, a posredno i na sve ostale segmente gospodarstva, poglavito turizam', istaknuo je Tolić.

Sezona je za dubrovačku Zračnu luku krenula odlično, a tada nam je vulkanska prašina ozbiljno pomrsila račune, kaže Tolić te dodaje da je tada nepovratno izgubljeno 10 tisuća putnika i značajna financijska sredstva.

'Svejedno, mi smo i nakon toga rekli da bi sezona mogla biti sjajna ukoliko više ne dođe do nepredviđenih situacija, a sada se dogodio štrajk Croatia Airlinesa', kaže Tolić te dodaje: 'Vulkanska prašina je nešto na što nismo mogli utjecati, dok sada to nije slučaj.

Svibanj je u prometu dubrovačke Zračne luke bolji za 10 posto u odnosu na prošlu godinu, a to je ujedno i najbolji rezultat otkako je neovisnosti Hrvatske. Lipanj je u odnosu na prošlu godinu bolji za 16 posto. Sezona je, špica događanja, ukoliko se ovo nastavi, nećemo utržiti planiranu zaradu sada kada to možemo, a doći će duga zima', zabrinut je Tolić. Stoga apelira, ne ulazeći u razloge poduzetog štrajka, da se još jedanput promisli o vremenu njegova održavanja i negativnim posljedicama koje zbog svega nastaju.

Istaknuo je da je danas otkazano pet od ukupno devet najavljenih letova. Većina od 380 putnika koji su trebali letjeti avionima Croatia Airlinesa prebačeni su na letove drugih kompanija. Ukoliko se štrajk produži na čitava četiri dana, za Dubrovnik ostaje upitno koji će od planiranih 27 letova biti uspješno realiziran.

Svima je u interesu da se ova situacija što prije prevlada, kako bi mogli nesmetano nastaviti promet punim intenzitetom na dobrobit djelatnika Croatia Airlinesa, Zračne luke Dubrovnik, ali, što je i najvažnije, svih tradicionalno zadovoljnih korisnika njihovih usluga, zaključuje Tolić.