promjena pravilnika

Oznaku spola u svjedodžbe Ministarstvo znanosti vraća dvije godine nakon što ju je ukinulo

15.03.2019 u 14:08

Bionic
Reading

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u svjedodžbe vraća oznake spola te ime i prezime roditelja/skrbnika, što je ukinulo prije manje od dvije godine. Ukidanje je tada izazvalo kritike i rasprave u javnosti, a upravo te primjedbe Ministarstvo navodi kao razlog vraćanja oznaka, odnosno izmjena i dopuna Pravilnika o pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji te javnim ispravama u školskim ustanovama

'S obzirom na to da smo zaprimili puno primjedbi na izmjene Pravilnika koji je donesen za vrijeme ministra Pave Barišića, Ministarstvo znanosti i obrazovanja otvorilo je javnu raspravu o izmjenama Pravilnika kako bi se dobila povratna informacija javnosti koja je bila zainteresirana po toj temi', objašnjavaju iz Ministarstva.

Kako je promijenjeni pravilnik stupio na snagu 1. rujna 2017., za vrijeme mandata ministra Pave Barišića, u toj školskoj godini svjedodžbe su imale stari oblik s oznakom spola te imena i prezimena roditelja/skrbnika.

Tek prošle školske godine učenici su dobili nove svjedodžbe, što je izazvalo rasprave u javnosti i u školama, povezujući tu odluku s rodnom ideologijom i Istanbulskom konvencijom, oko koje su se tada lomila koplja.

Iz Ministarstva su, čija je ministrica tada već bila Blaženka Divjak, negirali da izmjena svjedodžbi ima ikakve veze s Istanbulskom konvencijom ili njenom primjenom nakon nedavnog izglasavanja u Saboru.

  • +50
Blaženka Divjak Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

'Pravilnik o pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji te javnim ispravama u školskim ustanovama primjenjuje se od 1. rujna 2017. te su se sukladno tome promijenili i obrasci javnih isprava i ostale pedagoške dokumentacije koju škola vodi', rekli su tada iz Ministarstva te dodali da je 'taj pravilnik, koliko možemo vidjeti, donio Pavo Barišić, prethodnik ministrice Blaženke Divjak'.

Prema članku 42. tada izmijenjenog pravilnika, svjedodžbe su sadržavale ime i prezime učenika, njegov OIB, datum, mjesto i državu rođenja te državljanstvo.