DRAMA U BAVARSKOJ

Ozlijeđen i zarobljen u najdubljoj špilji Njemačke!

10.06.2014 u 12:00

Bionic
Reading

52-godišnji njemački speleolog ozlijeđen je ostao zarobljen na 1000 metara ispod površine u bavarskim Alpama kod Berchtesgadena, u jednoj od najopasnijih špilja Europe. Spasioci procjenjuju da će im trebati do kraja tjedna kako bi ga izvukli

Velika špilja koju su speleolozi otkrili tek 1996. u nacionalnom parku Berchtesgaden i dalje se naziva Riesending, odnosno 'ogromna stvar', što svjedoči o tome da pukotina u bavarskim Alpama blizu granice s Austrijom seže duboko u zemlju. U njenu dubinu sada se uvjerio i 52-godišnji Nijemac koji se u noći s nedjelje na ponedjeljak uputio u istraživanje Riesendinga te nakon nezgode ostao ozlijeđen i zarobljen na 100 metara ispod površine Zemlje.

Njemačkoga speleologa iz Stuttgarta je tijekom spuštanja u Riesending u jednom trenutku pogodio odvaljeni kamen u glavu, zbog čega je počeo obilno krvariti. Doživio je i opasne ozljede na torzu. Dvojica kolega s kojima je istraživao Riesending pomogli su da se zaustavi krvarenje, ali 52-godišnjak više nije imao snage izvući se iz špilje, tako da su pozvane spasilačke ekipe kako bi se speleologa izvuklo iz zastrašujuće vertikalne špilje.


Iako je iskusni penjač nosio svu potrebnu zaštitnu opremu, veliki kamen mu je razbio kacigu i ozbiljno ga ozlijedio, a za Sueddeutsche Zeitung spasioci su rekli da je ozlijeđeni svjestan i može govoriti te i pomalo stajati na nogama, ali da nema snage za veće napore od toga.

Spasilački timovi iz Njemačke, Švicarske i Austrije, koji zajedno broje oko 200 ljudi, okupili su se u Berchtesgadenu te je izrađen plan kako će se 52-godišnjaka kroz pet etapa unutar špilje iznijeti iz nje, a procjenjuje se da će cijela akcija spašavanja trajati do kraja tjedna.

Špilja Riesending je duboka 1148 metara, a duga čak 19,2 kilometra. Odmah poslije ulaska u nju slijedi litica od 300 metara te je puna uskih mjesta i opasnih zavoja. Stručnjaci procjenjuju da je zdravom i iskusnom speleologu s mjesta nesreće potrebno 12 sati penjanja da dođe na površinu, pa nije iznenađujuće zašto je ovo spašavanje toliko komplicirano.

Dramatično spašavanje u Bavarskoj