NEVJEROJATNA ODLUKA SPLITSKOG SUDA

Ovrhom oduzimaju dijete majci i šalju ga u Italiju!

20.07.2011 u 16:37

Bionic
Reading

Splitski Općinski sud, odnosno njegova sutkinja Dijana Selak, prošlog tjedna iznjedrio je jednu od najnevjerojatnijih odluka u povijesti hrvatskog pravosuđa: Splićanki i hrvatskoj državljanki Nini Kuluz oduzima 21-mjesečnu bebu i predaje je ocu, Talijanu Alessandru Avenatiju. Sutkinja je odlučila da žalba ne odgađa izvršenje presude, pa će, ukoliko majka ne preda svoje dijete do ovog četvrtka, država nad bebom provesti - ovrhu!

Kako Hrvatska po zakonu ne izručuje vlastite državljane, pa čak ni najokorjelije kriminalce i zločince, oduzimanje djeteta može se provesti temeljem Haške konvencije o građanskopravnim aspektima međunarodne otmice djece, no ono što bode oči jest podatak da je sutkinja donijela odluku da žalba ne odgađa izvršenje premda sam otac to nije ni zatražio. Nije dokazao ni da ima pravo na brigu za dijete ni sudsku odluku kojom mu sin pripada prije nego što ga je majka odvela u Hrvatsku.

Majka djeteta, koja je s Talijanom nekoliko godina živjela u izvanbračnoj zajednici, tvrdi da je u njihovoj zajednici vladalo 'nasilje, alkoholizam i toksikomanija oca' te da talijanska policija nije reagirala na njezine prijave zbog prijetnji i modrica. Kako je putovnicu djeteta otac sakrio, u travnju ove godine obratila se hrvatskom konzulatu u Milanu gdje mu je bez problema izdana nova. No, Avenati je potom pokrenuo postupak pred splitskim sudom i bivšu partnericu označio kao otmičarku.

'On je moćan čovjek. Ima i biznis, i novac, i moć, rekao mi je da će mi sina oduzeti i da neću moći ništa učiniti', ispovjedila se majka Nina Kuluz Slobodnoj Dalmaciji. Odlukom suda šokirana je i zato što posjeduje mišljenje Centra za socijalnu skrb po kojemu bi odvođenje dojenčeta moglo uzrokovati probleme.

Svoje dijete, jasno, ne namjerava predati, čak ni pod prijetnjom ovrhe. Kako smo doznali u razgovoru s njezinim odvjetnicima, ukoliko otac podnese zahtjev za ovrhu, majka će službeno zatražiti njezino odgađanje. Istovremeno, na presudu će se žaliti višoj instanci, Županijskom sudu, te joj preostaje jedino nadati se da će ovaj sud ispraviti nepravdu u što kraćem roku, dok ona na drugoj strani oteže postupak ovrhe.