tražili stanke

Ovrha nad djetetom i Trg maršala Tita top teme u Saboru

27.06.2017 u 09:40

Bionic
Reading

Punom parom Sabor je nastavio s radom, no jutro je ipak započelo stankama

Ovrha nad djetetom je podignula na noge cijelu javnost, poručio je Branimir Bunjac, koji je pojasnio kako je uopće došlo do ovrhe nad sedmogodišnjim djetetom. 'Nisu obavljena psihosocijalna vještačenja nad djetetom, u sve se umiješao i talijanski sentor', kazao je Bunjac.

Dijete, kazao je, ne govori talijanski i živi lijepo uklopljeno u život s majkom i njenom obitelji. 'Dijete i majka imaju i podršku javnosti. Pokrenuta je online peticija i skupljeno je više od 10 tisuća potpisa', rekao je Bunjac, kazavši kako se jutros pred stanom obitelji pojavilo stotine građana. 'Zbog čega je tako mnoštvo građana u Splitu, zbog čega građani prate što se dešava, a još uvijek nema službene reakcije hrvatskih insitucija', rekao je Bunjac.

Pozvao je Sabor da zajedno s talijanskim kolegama iz tamošnjeg parlamenta osnuju povjerenstvo te da se ovrha zaustavi. 'Zaustavimo ovrhu Cesarea, ovo je ispit na kojem ne smijemo pasti', rekao je Bunjac.

Ovaj slučaj treba gledati i s ljudske i sa zakonodavne strane, poručuju iz HDZ-a. 'Kako osporiti zakonodavnu stranu i činjenicu da imamo pravomoćne presude i talijanskog i hrvatskog suda. Boriti se možemo na sudu i majka mora iskoristiti sve pravne mogućnosti', rekla je HDZ-ova Irena Petrijevčanin Vuksanović, kazavši kako razumije one koji su izašli na ulice jer na slučaj gledaju ljudski.

'Situacija je trumatična i s ljudse, ali i sa zakonodavne strane. Šteta za djete je već učinjena i bojim se da će tom malom dječaku trebati psihička pomoć. Apeliramo da maksimalno majka iskorisiti sve mogućnosti za zaštitu djeteta, a ako je bilo propusta u postupku dokazivanja, onda se zna gdje se to dokazuje', rekla je HDZ-ova zastupnica.

Klub zastupbika HDZ-a učinit će sve što može, ali ništa protivno dobrobiti djetata, dodala je.

Nakon što je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio promjenu imena Trga maršala Tita, o tome je progovorio SDP-ov Nenad Stazić, koji je kazao da je Bandić to napravio kako bi osigurao većinu u skupštini. 'To će biti posljednji udar na najviši simbol antifašizma u Hrvatskoj', kazao je Stazić.

Podsjetio je na spomenik antifašističkom borcu Stjepanu Filipoviću, čija fotografija visi i u UN-u. 'Mi smo njegov spomenik srušili i nikada ga nismo obnovili. Najavljuje se postavljanje spomen ploče Juri Francetiću, a vlada šuti. HOS-ova ploča i dalje stoji s ustaškim pozdravom', rekao je Stazić.

Trg maršala Tita ima u sebi riječ maršal jer je Tito bio partizanski vojskovođa, dodao je. 'Tito je pobijedio Pavelića koji je Istru, otoke i Međimurje dao drugima. Pobijedio je i to mu sljedbenici Pavelića ne mogu oprostiti i oni traže danas da se ukine Trg maršala Tita. Kad je umro stigle su mu na sprovod stotine državnika, zar su došli tiraninu?', upitao je Stazić.

Kazao je da u mnogim državama svijeta, poput Italije, Indije, Rusije, postoje trgovi i ulice nazvani Titovim imenom, a da čak njegovo ime nosi i jedan asteroid. 'Svi ga u svijetu cijene, nisu ulice nazvali po tiraninu, nego po heroju koji je Hrvatsku i hrvatski narod odveo na stranu pobjednika. Da nije rat završio kako je završio, Hrvatska bi bila na strani poraženih i pitanje je bi li imala pravo da se zove Hrvatska. Dvoje Pavelićevih sljedbenika sada ucjenjuju gradonačelnika. Promijenili ste ime Trgu žrtava fašizma pa smo ga vratili natrag. I ovaj ćemo vratiti natrag', kazao je Stazić.

Podsjetimo, stanku je jutros zatražio Branimir Bunjac iz Živog zida zbog ovrhe nad djetetom u Splitu, a na istu temu oglasio se i HDZ, u ime kojeg je stanku zatražila Irena Petrijevčanin Vuksanović.

Zastupnicima je aktualna tema i promjena imena Trga maršala Tita, zbog čega je stanku zatražio SDP.

Dugovi u zdravstvu i dopunsko zdravstveno osiguranje tema je o kojoj je želio govoriti HSU-ov Silvano Hrelja, a stanku je zatražio i Tomislav Panenić iz Mosta.