ARBITRAŽA U SABORU

'Ovom domoljubnom odlukom biramo budućnost!'

02.11.2009 u 11:05

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor je u Saboru predstavila sporazum o arbitraži sa Slovenijom kao 'domoljuban', a oporba ga je ocijenila štetnim kao i sporazum Drnovšek-Račan. Sporazum koji će Kosor potpisati ako danas dobije potrebnu podršku u Saboru, tvrdila je, otvorit će put Hrvatskoj u Europsku uniju

'Ovo je jedna domoljubna odluka', naglasila je Jadranka Kosor i rekla da je nemoguće da se danas opet svi podijelimo na 'domoljube i nedomoljube, pametne i neznalice', uvjeravajući kolege u Saboru da je trebaju podržati jer 'ne smiju stajati na mjestu'.

'Ovo je jedan od važnih trenutaka kada treba znati preuzeti odgovornost. Odlučujemo o budućnosti Hrvatske, a ekonomska kriza i njezino rješavanje pokazali su da je važno biti za stolom europskih naroda', nastavila je Kosor i stavila sporazum na stol s uvjetima za ulazak u EU.

Rekla je da tek sad, kao premijerka na vrućem stolcu, razumije sve premijere - od Račana do Sanadera.

Primjena odluke suda tek kad uđemo u EU?

Ingrid Antičević Marinović

Za kraj je Kosor rekla da se Hrvatska time ne odriče teritorija i istaknula članak sporazuma koji kaže da svi rokovi pred arbitražnim tijelom počinju teći kad Hrvatska uđe u EU.

SDP-ovka Ingrid Antičević Marinović upitala je Kosor zašto se odluka arbitražnog suda neće primjenjivati odmah, ako je tako dobar, i zašto zastupnike tješi odgodom primjene nakon ulaska u EU.

Njezin stranački kolega Ante Kotromanović upozorio je Kosor da po sporazumu ne možemo dobiti ništa, jer već imamo sve. 'Slovenci mogu dobiti sve. Ovo nije partija pokera. Nema nitko pravo - ni mišlju, ni riječju, ni djelom, ni propustom - dovoditi u pitanje državni teritorij.'

Kajin: Je li sporazum sastavio SAD ili EU?

'Hrvatska je na koljenima'

IDS-ovac Damir Kajin također se žestoko obrušio na sporazum, jer tvrdi da će Hrvatska njime izgubiti 115 kvadratnih kilometara teritorija.

'Slovenija je ostala čvrsto na svojim pozicijama, ali zato se Hrvatska vratila na kondicije parafiranog sporazuma iz 2001', rekao je Kajin, zabrinut jer više ni stručnjaci ne drže Vladinu stranu.

Kajin smatra da je to nezrelo ponašanje i kaže da smo u težoj situaciji nego 2001. 'Tko je sastavio ovaj sporazum? Ljubljana i Zagreb, SAD ili EU?', zapitao se i ustvrdio da je Hrvatska 'kleknula na koljena jer Slovenija nije spremna vratiti ono što je naše: dug štedišama Ljubljanske banke, Svetu Geru, Krško itd.'