SUDJELOVAO I VLADIN ZRAKOPLOV

Ovog vikenda transplatacijama spašeno sedam života

18.12.2010 u 10:46

Bionic
Reading

Tijekom ovog vikenda, zahvaljujući adekvatnoj akciji koordinacijskih timova KBC-a Split, KBC-a Rijeka i KBC-a Zagreb, te zahvaljujući plemenitoj odluci dviju preminulih osoba i njihovih obitelji o darivanju organa nakon smrti, spašeno je sedam života, priopćilo je danas Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi

Snijeg, nevrijeme, te uslijed toga poteškoće u prijevozu, nisu spriječili liječnike da dragocjeni, darovani organi pravovremeno stignu do pacijenta, priopćeno je.

Ministarstvo je izvijestilo da je u petak navečer nekoliko kirurških timova krenulo prema Rijeci i Splitu gdje su sve do ranih jutarnjih sati, zajedno s koordinacijskim timovima bolnica, sudjelovali u eksplantacijskom postupku i organizaciji prijevoza kako bi ti organi stigli sigurno i pravovremeno do pacijenta. Neki od pacijenta kojima su ti organi presađeni nalazili su se u vrlo kritičnom stanju i dramatičnoj utrci s vremenom.

Srce plemenite osobe iz Splita je zrakopolovom Vlade RH prevezeno u Zagreb, gdje je presađeno muškarcu koji je bio vitalno ugrožen. Liječnici u KBC-u Zagreb tako su u dramatičnoj utrci s vremenom dobili bitku za njegov život, usprkos vrlo lošim vremenskim uvjetima i nakon iscrpljenih svih mogućnosti transporta, Vladin avion uspio je prevesti kardiokirurški tim do Splita i natrag zajedno sa srcem, priopćeno je.

Drugi kirurški tim za jetru, automobilom se vozio do KBC-a Split i natrag, a jetra je nakon eksplantacije jutros prevezena zrakoplovom za hitnog pacijenta u Nizozemskoj. U tijeku su dvije transplantacije bubrega hrvatskim primateljima.

U isto vrijeme u KBC-u Rijeka odvijala se vrlo slična situacija. Plemenitošću još jedne obitelji, darovani su organi njihovog najbližeg koji je preminuo, a koordinacijski tim KBC-a Rijeka pokrenuo je donorski proces. Kirurški tim KB-a Merkur krenuo je po organe, automobilom, po također vrlo teškim vremenskim uvjetima i lošem stanju na cesti. Jetra i jedan bubreg dodijeljeni su hrvatskim primateljima, dok je drugi bubreg poslan redovnom zračnom linijom za Austriju, kažu u ministarstvu zdravstva.

Hrvatska ove godine po broju darivatelja i transplantacija organa u samom Europskom vrhu, te je kao najmlađa članica Eurotransplanta ujedno i najuspješnija, stoji u današnjem priopćenju Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.