BIRALO SE U TRI GRADA I OPĆINE

Ovo su rezultati prijevremenih izbora

23.03.2014 u 22:50

Bionic
Reading

U tri grada - Đurđevcu, Kutjevu i Glini te trima općinama - Čavlima, Tuhelju i Zadvarju u nedjelju su se održali prijevremeni izbori za članove gradskih i općinskih vijeća te gradonačelnike i načelnike i njihove zamjenike

Vlada je 23. siječnja u tim gradovima i općinama raspustila predstavnička tijela te razriješila općinske načelnike, gradonačelnike i njihove zamjenike budući da u zakonom određenom roku u tim lokalnim jedinicama nije donesen proračun niti odluka o privremenom financiranju.

Đurđevac: Lacković i njegova lista potukli HDZ i SDP

Lacković, donedavni gradonačelnik Đurđevca, uvjerljivo je pobijedio na nedjeljnim prijevremenim lokalnim izborima te je već u prvom krugu dobio mandat za mjesto gradonačelnika, a premoćno je pobijedila i njegova Nezavisna lista za Gradsko vijeće.

Neslužbeni rezultati sa svih 16 biračkih mjesta potvrđuju Lackovićevu pobjedu s više od 60 posto glasova, čime je iza sebe ostavio najjače oporbene kandidate Milicu Fuček (SDP) te Vladu Repa (HDZ).


Također, Lackovićeva Nezavisna lista premoćno je pobijedila ostalih devet kandidacijskih lista i, kako se čini, moći će sama kreirati novu vlast većinom u đurđevačkom 15-članom Gradskom vijeću. Prema neslužbenim podatcima, Lackovićeva lista dobila je više od 42 posto, što je po Dhondtu dovoljno za većinu u Vijeću.

Prijevremeni izbori raspisani su nakon što se gradonačelnik Lacković nije s oporbenim strankama mogao dogovoriti oko donošenja proračuna za 2014. godinu i proračun nije usvojen u zakonskom roku. Vlada je stoga raspustila Gradsko vijeće i razriješila gradonačelnika i njihova zamjenika.

Lacković je nakon pobjede izjavio kako je poruka Đurđevčana vrlo jasna, a to je da žele promjene i da je bilo dosta 'politikantstva'. Dodao je kako je očekivao ovakvu pobjedu i da je ovogodišnji proračun gotovo spreman. Pred okupljenim simpatizerima kazao je kako će biti dosta nepopularnih poteza no sve za dobrobit Đurđevca.

Ivan Krželj novi načelnik općine Zadvarje

Kandidat Liste Grupe birača za načelnika općine Zadvarje u Splitsko-dalmatinskoj županiji Ivan Krželj na prijevremenim izborima osvojio je, prema prvim neslužbenim rezultatima, najviše glasova pobijedivši protukandidata iz HDZ-a Branka Krnića, a ta je lista osvojila i najviše glasova za Općinsko vijeće.

Za Ivana Krželja je prema neslužbenim rezultatima glasovalo 136 birača, to jest 66 posto od ukupno izašlih birača, dok je za Branka Krnića glasovalo 70 birača ili gotovo 34 posto, rekli su Hini u Općinskom izbornom povjerenstvu u Zadvarju.

Na birališta je od ukupno registriranih 256 birača izašlo 206. Dva glasačka listića bila nevažeća, kažu u povjerenstvu. Za izbor Općinskog vijeća Zadvarje, koje ima sedam vijećnika, nadmtale su se četiri kandidacijske liste. Prema neslužbenim podacima Općinskog izbornog povjerenstva, najviše glasova, 100, to jest 49 posto od ukupnog broja izašlih, osvojila je Lisa Grupe birača Ivana Krželja.

Na drugom je mjestu lista koalicije HDZ-a i HDS-a (Hrvatske demokršćanske stranke) s ukupno 35,8 posto glasova, slijedi lista Hrvatske narodne stranke - Liberalnih demokrata (HNS) s osvojenih oko 12,8 posto te SDP s osvojenih oko 2,4 posto od ukupnog broja glasova, rekli su u Općinskom izbornom povjerenstvu Zadvarje.

Na temelju neslužbenih rezultata prijevremenih izbora može se reći da će u novom sazivu Općinskog vijeća Zadvarje biti 4 vijećnika Liste Grupe birača Ivana Krželja, 2 vijećnika koalicije HDZ/HDS i 1 vijećnik HNS – Liberalnih demokrata, rekao je dosadašnji načelnik Općine Zadvarje Boris Krnić.


Prijevremeni izbori u Općini Zadvarje održani su pošto je Vlada RH 23. siječnja ove godine razriješila načelnika općine, njegova zamjenika i općinsko vijeće budući da u zakonom određenom roku nije donesen općinski proračun niti odluka o privremenom financiranju.

Načelnik općine Čavle ponovno Željko Lambaša (SDP)

Na prijevremenim izborima u općini Čavle pokraj Rijeke za općinskog načelnika ponovno je izabran Željko Lambaša (SDP), a većinu u Općinskom vijeću osvojila je koalicija stranaka SDP-HNS-HSS-ARS-HSU, doznaje se od općinskog izbornog povjerenstva.

Željko Lambaša, koji je dosad biran za općinskog načelnika u pet mandata, po neslužbenim rezultatima, dobio je 59,84 posto glasova izašlih birača. PGS-ov kandidat za načelnika Marko Sobotinčić je dobio 23,68 posto glasova, a Perica Prpić (HDZ) 16,48 posto.

Pobjednička koalicijska lista dobila je 49,33 posto glasova te će imati devet vijećničkih mjesta. U općinskom vijeću s po tri člana bit će još i HDZ, koji je osvojio 16,57 posto glasova, te Primorsko-goranski savez (PGS) s 19,71 posto glasova.

Izlaznost je bila 48,7 posto. Na izborima za općinsko vijeće, koje ima 15 članova, sudjelovalo je šest kandidacijskih lista. Izbori su raspisani jer općinsko vijeće nije u zakonskom roku donijelo općinski proračun za ovu godinu.

Kutjevo će gradonačelnika birati u drugom krugu

Tko će biti novi gradonačelnik Kutjeva znat će se u drugom krugu izbora za dva tjedna, jer ni jedan od šest kandidata nije dobio natpolovičnu većinu. Najviše glasova i plasman u drugi krug osvojili su Ivica Nikolić, kandidat koalicije SDP-HSU s 36,28 posto glasova i Josip Budimir, kandidat HDZ-a s osvojenih 24,62 posto glasova.

U Kutjevu je danas biran i novi saziv Gradskog vijeća koje broji 15 članova. Prema prvim neslužbenim rezultatima, najviše glasova, 31,94 posto, osvojila je lista koalicije SDP-HSU i pripast će joj pet mjesta u Gradskom vijeću.

Druga je s osvojenih 24,45 posto glasova lista HDZ-a, koju je nosio Pile Miškić, i pripadaju joj četiri mjesta u Gradskom vijeću. Lista HDSSB-a osvojila je 20,69 posto glasova i imat će tri mjesta u Gradskom vijeću.

Slijede tri liste koje su osvojile po jedno mjesto u Gradskom vijeću: Nezavisna lista Željke Antunović u Vijeće ulazi s 5,52 posto glasova, lista HSP-a osvojila je 5,74 posto glasova, a lista HSS-a u Gradsko vijeće ušla je sa 7,30 posto glasova.

Za Gradsko vijeće Kutjeva natjecalo se osam kandidacijskih lista. Prijevremeni zbori u Kutjevu raspisani su zato što Gradsko vijeće nije u zakonskom roku donijelo proračun za ovu godinu.

Tuhelj: ponovit će se izbori na jednom biračkom mjestu

Izbori za načelnika i Vijeće općine Tuhelj u Krapinsko-zagorskoj županiji ponovit će se na jednom od deset biračkih mjesta, a ako to ne donese pobjedu jednom od kandidata za načelnika, u drugi krug će ući SDP-ov kandidat Renato Ilić i kandidat koalicije predvođene HDZ-om, dosadašnji načelnik Milivoj Škvorc.

Izbori će se ponoviti na biračkom mjestu Sveti Križ II jer je biračka komisija utvrdila jedan listić viška u odnosu na popis birača, izjavila je za Hinu članica izbornog povjerenstva Lidija Šurina.

Prema nepotpunim podacima sa devet od deset biračkih mjesta, najveći broj glasova za načelnika dobio je SDP-ov kandidat Renato Ilić, 45,16 posto, dok je kandidat koalicije HDZ-HSS-ZDS-HSLS Milivoj Škvorc, dosadašnji načelnik, osvojio 43,76 posto glasova.

Ukoliko ponovljeni izbori slijedećeg tjedna na jednom biračkom mjestu značajno ne promijene odnos glasova, ta će dva kandidata ući u drugi krug za izbor načelnika, pojašnjava Šurina.

Treći kandidat za načelnika, kandidat grupe birača Darko Medvedec, osvojio je 7,82 posto. Što se tiče izbora za sastav novog Općinskog vijeća, koalicija HDZ-HSS-ZDS-HSLS osvojila je 46,62 posto glasova odnosno pet mandata.

Isto toliko mandata imat će i SDP, čija je lista osvojila 44,10 posto, dok je lista grupe birača Darka Medvedeca osvojila 9,28 posto glasova ili jedan mandat.

Tuheljsko općinsko Vijeće ima 11 članova. Na prijevremene izbore u općini Tuhelj izašlo je 1074 birača ili gotovo 70 posto.

Prijevremeni izbori za tu zagorsku općinu raspisani su nakon što Općinsko vijeće do kraja prošle godine nije izglasalo proračun za ovu godinu. Na posljednjoj sjednici u godini, pet vijećnika koalicije HDZ-HSS glasalo je za proračun, protiv je bilo pet iz redova SDP-a i nezavisnih vijećnika, dok je suzdržan bio HDZ-ov Darko Medvedec, koji je međutim na prijevremene izbore izašao kao kandidat grupe birača.

Osim što se nisu mogli dogovoriti oko proračuna nije postignut ni dogovor oko privremenog financiranja tako da Vladi nije preostalo drugo nego da raspiše prijevremene izbore.