UKIDA SE REDOVITI DOLAZAK NA BURZU

Ovo su nove Mrsićeve mjere za zapošljavanje mladih

18.06.2013 u 16:51

Bionic
Reading

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić predstavio je nove mjere za zapošljavanje mladih u Hrvatskoj. Osim dosadašnje mjere zaposlenja, tj. osposobljavanja, za plaću od 1.600 kuna, mladi će dobiti poticaje za obrazovanje kroz rad, bit će im plaćeni putni troškovi do 1000 kuna, a budućim poslodavcima nosit će vaučere za oslobođenje od doprinosa na bruto plaću u trajanju dvije godine

Kako je jedan od najvećih problema mladih u Hrvatskoj, ali i Europskoj uniji, upravo nezaposlenost, ministar Mirando Mrsić vjeruje da veliki dio problema može riješiti kroz mjere koje će od 1. siječnja 2014. godine biti obavezne za sve članice Europske unije. No Mrsić svoju mjeru zapošljavanja za 1.600 kuna proširuje i stavlja u primjenu već od ulaska u Europsku uniju za 12 dana.

Opačić: Imamo 10 posto više mladih zaposlenih nego prošle godine

Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić rekla je da je Hrvatska detektirala problem nezaposlenosti i iznijela podatke prema kojima se nezaposlenost mladih smanjila: 'U 2012. godini imali smo 4,8 posto više nezaposlenih mladih nego u 2011. godini, a sada imamo 10 posto više zaposlenih u odnosu na period u isto vrijeme prošle godine', rekla je Opačić.

Zemlje Europske unije obavezne su do nove godine uvesti mjere za zapošljavanje mladih do 25 godina, dok se Mrsićeve mjere odnose na mlade do 29 godina: 'Nezaposlenost mladih od 15. do 24. godine je 19,38 posto, a ukupna skupina mladih od 15 do 29 godina u Hrvatskoj iznosi 122.662, odnosno 33,61 posto. Temeljem toga odlučili smo krenuti s mjerama aktivne politike zapošljavanja.'

Kaže da će mjere za zapošljavanje mladih do 25 godina financirati iz fondova EU za mlade, dok će mlade od 25 do 29 godina financirati iz proračuna ili iz Europskog socijalnog fonda. Do kraja godine iz pristupnih fondova imaju na raspolaganju oko 60 milijuna eura za politiku zapošljavanja, a od 2014. godine povlačit će novac ovisno o uspjehu provođenja mjera.

Mrsićeva projekcija korištenja mjera za 2013. godinu uključuje 8.800 mladih za čije će osposobljavanje biti potrebno 28 milijuna eura. U 2014. godini očekuje 20 tisuća mladih i troškove od 65 milijuna eura, godinu kasnije očekuje 25 tisuća mladih i trošak od 81 milijun eura te 2016. godine 30 tisuća mladih uključenih u programe osposobljavanja kroz rad i trošak od 97 milijuna eura.

Mrsić kaže da neće biti nikakvih sankcija ako se ne uspiju svi mladi obuhvatiti mjerom u roku od šest mjeseci nakon prestanka školovanja, ali kaže da će se u Zavodu za zapošljavanje uskoro ukinuti redovito prijavljivanje i skupljanje pečata: 'Jer vi ste nezaposleni s pečatom ili bez njega. Ukinut ćemo i grupna savjetovanja i osloboditi dio ljudi koji će se aktivno okrenuti provedbi ovih mjera', kaže Mrsić.

'Do sada je kroz naše mjere aktivnog zapošljavanja uključeno više od 11 tisuća osoba. Oborili smo rekord iz 2012. godine i ove godine mjerama će biti obuhvaćeno najviše nezaposlenih do sada. Mjera se proširila i na realni sektor, tako da je sada odnos 40 posto mladih koji se osposobljavaju u realnom sektoru, a 60 posto u javnom sektoru', rekao je Mrsić te se pohvalio statistikom da hrvatska mladež spada u najupornije u Europi jer tek tri do četiri posto napušta školovanje, dok se u zemljama EU prosjek napuštanja škole kreće oko 10 posto.

NOVE MRSIĆEVE MJERE:

Mrsić kaže da su njihove mjere usmjerene na osposobljavanje mladih za nova zanimanja. Jedna od konkretnih mjera bit će uvođenje 'pomagača u nastavi'. Ta je mjera usmjerena prvenstveno na one koji su završili gimnaziju i nemaju zanimanje. Oni će moći u nastavi pomagati djeci s posebnim potrebama i romskoj djeci. Trajanje osposobljavanja bit će najviše 10 mjeseci, a država pokriva 100 posto brutto minimalne plaće uz troškove prijevoza do 400 kuna. Mjera počinje sa sljedećom školskom godinom.

Drugo 'radno mjesto' za mlade nezaposlene ljude bit će vođenje EU projekata u nevladinom sektoru 'Mladi za EU'. Cilj je obrazovati mlade kroz sufinanciraje njihova zapošljavanja na konkretnom EU projektu. Želi se ojačati civilni sektor i organizacije socijalnih partnera za povlačenje sredstava iz EU. Mjera traje do šest mjeseci, Zavod za zapošljavanje u potpunosti sufinancira osposobljavanje za vođenje EU projekata te 50 posto minimalne bruto plaće u trajanju šest mjeseci. Mjera počinje 1. srpnja.

Mladima će biti omogućeni i mini javni radovi nazvani 'Mladi za zajednicu'. Cilj ove mjere je uključiti mlade u poslove važne za zajednicu vezane za očuvanje okoliša, u području eko industrije i poljoprivredne proizvodnje, gospodarenjem otpadom i energijom. Ova mjera uključuje i usluge poput pomaganja starima i nemoćnima, roditeljima, ženama na tržištu rada... Potpora bi trajala od tri do 12 mjeseci, država bi u cjelosti sufinancirala bruto minimalnu plaću uz troškove prijevoza do 400 kuna. Mjera počinje 1. srpnja.

Mladi koji završe godinu dana stručnog osposobljavanja imat će priliku dobiti potporu od 50 posto plaćene bruto plaće još godinu dana - ako su zaposleni kod poslodavca u privatnom sektoru. Mjera se zove 'Rad i nakon stručnog osposobljavanja', a cilja na održavanje zaposlenosti mlade osobe nakon stručnog osposobljavanja.

Mjera koja se zove 'Vaučerom do posla' ima za cilj zaposliti mlade u realnom sektoru na duži period od dvije godine, omogućiti mladima prihod i stjecanje prvog zanimanja i jačanje kompetencija radom. Ciljna skupina su mladi koji su 30 dana u evidenciji Zavoda za zapošljavanje i koji se prvi put zapošljavaju bez radnog staža ili koji nemaju više od godinu dana staža u zvanju za koje su se obrazovali te dugotrajno nezaposlene osobe (duže od dvije godine) bez obzira na staž. Potpora traje dvije godine, a očituje se kroz vaučer, odnosno potvrdu koja se izdaje na ime osobe i kojom se njezin poslodavac oslobađa plaćanja doprinosa na bruto plaću od 15,2 posto u trajanju od dvije godine. Mjera počinje 1. srpnja.

'Rad i staž i prijevoz'
- naziv je mjere koja za cilj ima povećati pokretljivost mladih putem financiranja stvarnih troškova prijevoza. Maksimalna potpora iznosit će 1000 kuna sve do isteka ugovora o stručnom osposobljavanju. Mjera počinje 1. srpnja.

'Učenjem do poduzetnika' mjera je kojom se nastoji osposobiti mlade poduzetnike da se radom u konkretnom poduzetničkom okruženju ohrabre na samozapošljavanje. Mjera traje šest mjeseci, a odnosi se na novčanu pomoć u visini 1.600 kuna te stvarne troškove prijevoza i mentora. Mjera počinje 1. srpnja.

Program opismenjavanja mladih sufinancirat će Ministarstvo obrazovanja, a polaznici će dobiti novčanu pomoć kao i drugi na usavršavanju. Odnosi se na mlade do 25 godina bez završene osnovne škole. Mjera počinje 1. rujna.

Mjera 'EU i zanimanja budućnosti' cilja na mlade do 29 godina s najmanje srednjom stručnom spremom bez obzira na staž, ali moraju biti 30 dana u evidenciji nezaposlenih. Obrazovanje se plaća ovisno o trajanju određenog programa, a cilj je jačanje zapošljivosti, jačanje kapaciteta za povlačenje novca iz EU fondova, obrazovanje za zanimanja budućnosti (eko industrija, gospdoarenje otpadom, energija, nove IT usluge, dadilje...). Potpora će biti 100-postotno pokrivanje troškova obrazovanja i novčana pomoć po provedenim danima/satima školovanja. Mjera počinje u srpnju.
'Mladi uče uz posao'
mjera je koja potiče zapošljavanje mladih s nedovoljnim znanjima i vještinama kako bi ih stekli u konkretnom poslovnom okruženju. Kroz dodatno osposobljavanje za potrebe konkretnog poslodavca i po izboru programa od samog poslodavca želi se potaknuti rješavanje problema prilagodljivosti mlade radne snage. Također, kao cilj se navodi i afirmacija cjeloživotnog obrazovanja. Program traje do šest mjeseci, a država sufinancira troškove poslodavcu od 25 do 70 posto po osobi.

Mjera 'Mladi u socijalnom poduzetništvu' za cilj ima uključivanje i zapošljavanje mladih kroz socijalno poduzetništvo, uključivanje u programe za zajednicu, financiranje radom trgovačkih društava unutar socijalnog poduzetništva, jačanje civilnog sektora. Mjera traje godinu dana, a sufinancira se 50 do 75 posto godišnje bruto plaće bez dodatnih uvjeta, ovisno o dodatnoj ranjivosti ciljne skupine mladih. Mjera počinje za 12 dana, dakle prvim danom srpnja.