NAJUŽI KRUG ŠEFA PARTIJE

Ovo su ljudi s kojima će Bernardić drmati SDP-om

01.12.2016 u 15:34

Bionic
Reading

Najuži tim novog predsjednika SDP-a Davora Bernardića čine vječni župan primorsko-goranski Zlatko Komadina i bivši ministar zdravlja Rajko Ostojić. Taj trojac drži se skupa već nekoliko godina, otkad je postao službena unutarstranačka oporba dosadašnjeg šefa SDP-a Zorana Milanovića. U najužem timu novog šefa SDP-a su, naravno, i njegovi stari pajdaši, Bernardićevi dečki iz zagrebačke Gradske skupštine Zvane Brumnić, Dominik Etlinger i Nenad Livun

Livun je postao jedan od headlinera antimilanovićeve struje još 2014. kada je na izborima za predsjednika Foruma mladih SDP-a pobijedio Milanovićeva pulena Gorana Groboteka. Kasnije je s Bernardićem i Rajkom Ostojićem snažno podržavao Zlatka Komadinu kada se protukandidirao Milanoviću u prošloj utrci za predsjednika stranke.

U uži Bernardićev tim svakako spadaju i član Predsjedništva SDP-a Vedran Babić, šefica Glavnog odbora stranke Romana Jerković, ali i donedavni Milanovićevi dečki poput Franka Vidovića i Domagoja Hajdukovića. Od starije generacije Bernardić računa i na usluge Ive Jelušića, koji mu je svojevremeno bio protukandidat u utrci za šefa zagrebačkog SDP-a, te Račanova ministra Davorka Vidovića koji je u nedavnoj kampanji za predsjednika SDP-a podržavao Tonina Piculu.

U prvim redovima mjesto će imati i Erik Fabijanić koji je Komadini desna ruka u Primorsko-goranskom SDP-u. U timu novog šefa SDP-a ozbiljno računaju i na bivšeg Milanovićeva ministra uprave Arsena Bauka. Po našim informacijama vrata su otvorena i Peđi Grbinu, šefu kampanje Ranka Ostojića, dakle Bernardićeva rivala u drugom krugu izbora za predsjednika stranke.

Svim silama u vrhu stranke žele se očuvati trojica Milanovićevih ministara koji su generacijski dosta bliski novom šefu Partije – Mihael Zmajlović, Gordan Maras i Siniša Hajdaš-Dončić. Za sada dobre šanse da i u budućnosti igra važnu ulogu u SDP-u ima Hajdaš-Dončić, dok su Maras i Zmajlović u tom smislu zasad u lošijoj poziciji.

Od aktualnog vodstva stranke (potpredsjednika i članova Predsjedništva) Bernardić u potpunosti ili uglavnom više ne računa na Milanku Opačić, Zdravka Ronka, Miranda Mrsića, Željka Jovanovića i Biljanu Borzan, a bit će zanimljivo vidjeti kako će se postaviti prema svom protivniku iz utrke za šefa stranke Ranku Ostojiću.

Naravno, bez obzira na njihov odnos prema Bernardiću, o tome tko će opstati u vrhu stranke, odlučit će ipak delegati u subotu kada se biraju novi članovi Predsjedništva i Glavnog odbora SDP-a te četiri potpredsjednika stranke.