KOMPARATIVNA ANALIZA

Ovo su hrvatski gradovi koji najviše izdvajaju za vrtiće

25.04.2017 u 12:52

Bionic
Reading

Grad Vis hrvatski je rekorder po izdvajanju za vrtiće. Slijede ga Dugo Selo, Kaštela, Jastrebarsko, Velika Gorica, Sveti Ivan Zelina, Vrgorac, Duga Resa, Solin i Sveta Nedjelja

Titula prvaka po brizi za najmlađe pripada Gradu Visu, koji je tijekom tri analizirane godine za vrtiće izdvojio 30,12 posto proračuna, objavio je portal Gradonačelnik.hr

U 2013. i 2014. odini Vis je za predškolsko obrazovanje izdvajao po 6,9 milijuna kuna, a u 2015. 885.149 kuna, pa je prosječno izdvajanje Visa za vrtiće u ove tri godine 4,9 milijuna kuna.

Gradonačelnik Visa Ivo Radica objašnjava kako je Grad Vis u 2013. godini započeo sa projektom rekonstrukcije dječjeg vrtića 'Vis', koji je u vlasništvu Grada, a koji do tada nije imao jaslice.

'Cilj nam je bio pružiti najkvalitetniju uslugu za našu djecu, u projekt je uloženo ukupno trinaest milijuna kuna, a vrtić je svoja vrata otvorio u siječnju 2015. Projekt smo prijavili na natječaj, te nam je od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobreno sufinanciranje u iznosu od 8,7 milijuna kuna. Trenutno vrtić broji 72 djece, od toga 20 djece jasličke dobi. Broj djece se iz godine u godinu povećava i to je jedan od najbolje vidljivih efekata ovog ulaganja', ističe Radica i dodaje kako su od otvaranja zaposlene četiri nove djelatnice, a Grad za plaće u vrtiću izdvaja 800.000 kuna.

Osim izdvajanja za vrtiće, Radica navodi ostale mjere pronatalitetne politike koju provodi njega gradska uprava. Tu su naknade za novorođenčad, i to pet tisuća kuna za prvo, 10.000 kuna za drugo, 20.000 kuna za treće i po 10.000 kuna više za svako iduće dijete u obitelji.

'Osim toga, Vis je uveo i stalnu mjesečnu pomoć od 1.200 kuna za svako treće, četvrto i iduće dijete u obitelji. Pomoć se isplaćuje do djetetovog desetog rođendana, a Grad snosi i troškove vrtića za tu djecu. Radica je zadovoljan efektima ovih mjera na viški natalitet', kazao je Radica dodavši kako kako trenutno isplaćuju dvije stalne pomoći, a u prva četiri mjeseca ove godine isplaćene već četiri jednokratne naknade za treće dijete u obitelji.

Nakon Visa, po izdvajanju za vrtiće u tri godine mandata ističu se i Dugo Selo – 26,89 posto, te Kaštela – 22,51 posto proračuna. Na četvrtom mjestu je Grad Jastrebarsko, koji je u tri godine za vrtiće izdvojio 21,66 posto proračuna. Jastrebarsko godišnje za vrtiće izdvaja preko osam milijuna kuna, a u 2014. godini izdvojili su čak 18,8 milijuna, pa je prosjek izdvajanja 11,9 milijuna u tri protekle godine.