objavljene i upute za teretane, igraonice...

Ovo su detaljne upute oko popuštanja mjera: Kafići ne smiju puštati glazbu da ne 'stimuliraju' zadržavanje gostiju ispred objekta

15.02.2021 u 22:45

Bionic
Reading

Objavljene su detaljne upute za one na koje se odnosi popuštanje epidemioloških mjera koje je stupilo na snagu u ponedjeljak. Riječ je o setu mjera za kafiće, škole stranih jezika, dječje igraonice i sportske treninge

Upute za ugostiteljske objekte kojima je dozvoljena priprema i dostava hrane, pića, napitaka i slastica

  • Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu.
  • Naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta.
  • Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanja razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 2 metra između kupaca, prodavača i kupca, te prodavača međusobno ukoliko jedan naplaćuje a drugi izdaje.
  • Pri čekanju na red potrebno je koristiti maske za lice ili medicinske maske.
  • Preporučuje se, gdje nije drugačije uređeno, postavljanje pregrade/zaštite od pleksiglasa ili drugog dezinficijensima perivog materijala kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača.
  • Ako je moguće, preporučuje se plaćanje beskontaktnim karticama.
  • Za postupak plaćanja gotovinom preporučuje se da kupac najprije stavi novac na pult i potom uzme izvraćeni ostatak a nakon svakog kupca se pult dezinficira.
  • Proizvod (napitak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/preuzimanja narudžbe (odnosno da jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno), ukoliko to nije moguće organizirati, prodavač mora obavezno dezinficirati ruke između naplate i izdavanja narudžbe te dezinficirati površinu/pult na kojem se vrši naplata i izdavanje narudžbe između te dvije aktivnosti.
  • Ukoliko je moguće preporuča se osigurati protočnost kupaca na način da su odvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska.
  • Ne smije se stimulirati zadržavanje pred objektom puštanjem glazbe pred objektom.
  • Terase treba ograditi, a stolove i stolice maknuti ili posložiti na način da je onemogućeno njihovo korištenje.
  • Na objekte se moraju staviti obavijesti o zabrani ulaska, obvezi držanja razmaka i korištenju maski, kao i zabrani zadržavanja. Nužno je sigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasne upute o tome stave na sve ulaze i vidljiva mjesta.

Preporuka za rad škola stranih jezika by Tportal.hr on Scribd

Preporuke za sprječavanje zaraze COVID-19 u djelatnosti dječjih igraonica i radionica

  • Treba izbjegavati dodirivanje usta, nosa, očiju i lica rukama.
  • Prije i nakon svake aktivnosti, svi prisutni sudionici (djeca) kao i djelatnici trebaju dezinficirati ruke.
  • Za cijelo vrijeme trajanja aktivnosti, uključujući dolazak, pripremu i odlazak preporuča se održavati fizički razmak od 1,5 metra. Razmak se podrazumijeva na međusobni razmak svih prisutnih djelatnika i korisnika. Ako aktivnost podrazumijeva pojačanu razinu kretanja sudionika u prostoru ili se radi o športskoj aktivnosti (primjerice turnir), potrebno je definirati broj prisutnih osoba prema kriteriju površine prostora (1 osoba na 7m2 u unutarnjim prostorima).
  • Sredstvo za dezinfekciju potrebno je u količini od 1 do 2 ml nanijeti na suhe i čiste dlanove (obično jedan potisak, ili prema uputama proizvođača). Dlanove i područje između prstiju potrebno je protrljati dok se ne osuše, a sredstvo nije potrebno isprati. Potrebno je voditi brigu o dostatnoj upotrebi dezinficijensa za ruke te se obavezno javiti odgovornoj osobi u slučaju da je u dozatoru preostala manja količina sredstva za dezinfekciju kako bi se osigurao novi.
  • Kod kašljanja i kihanja prekrivaju se usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju poslije treba odbaciti u koš za otpad s poklopcem te dezinficirati ruke. Pri kašljanju i kihanju treba okrenuti lice od drugih osoba.
  • Ne smije se dijeliti čaše, drugo posuđe i druge predmete s drugim osobama. Svako dijete mora imati svoj pribor za jednokratnu uporabu.
  • Djelatnicima se preporuča korištenje medicinskih maski ili maski za lice
  • Dnevno mjerenje tjelesne temperature. Djelatnici trebaju prije dolaska na posao izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je tjelesna temperatura viša od 37,2 °C u jutarnjim satima, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao dok se telefonski ne javi nadležnom obiteljskom liječniku.
  • Za boravak u prostorima igraonica uspostavit će se sustav vođenja evidencije (podaci o zaposlenicima i korisnicima i eventualno ostalim uključenim osobama potrebnim za odvijanje aktivnosti te lokaciji) radi naknadnog lakšeg epidemiološkog praćenja kontakata u slučaju pojave zaraze virusom SARS-CoV-2. Informacije sadržavaju: ime i prezime djeteta te ime, prezime i broj telefona roditelja ili skrbnika.
  • Iako treba očekivati da će kod provedbe dolaziti do određenih odstupanja uslijed razvojnih značajki pojedinih dobi, tokom aktivnosti dječjih grupa u raznim kreativno-edukativnim sadržajima ili igrama obratiti posebnu pozornost na održavanje fizičke udaljenosti kako bi se što više smanjila mogućnost prijenosa bolesti.
  • Broj djece u grupi prilagoditi veličini prostora kako bi se neometano mogli pridržavati fizičke udaljenosti od 1.5 metar koliko god je to moguće.
  • Roditelji/skrbnici dovode i odvode djecu u predmetne objekte na način da, ako je ikako mogu će, ne ulaze u objekt osim u krajnjoj nuždi, već dolaze do ulaza pri čemu zadržavaju distancu od najmanje 1.5 metra u odnosno na druge roditelje/skrbnike i djecu. Dijete djelatnik preuzima ili prepušta roditelju/skrbniku ispred ulaza u ustanovu, primjereno dobi djeteta. Djeca se ne ostavljaju bez nadzora.
  • Roditelji/skrbnici ne smiju dovoditi niti odvode djecu iz igraonica niti ulaziti u vanjske prostore (dvorište, vrt, igralište) i unutarnje prostore ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome poput kašlja i kratkog daha ili koji su pod rizikom da su mogli biti u kontaktu s osobama pozitivnim na COVID-19 ili su pod sumnjom da bi mogli biti zaraženi s COVID-19 a pogotovo ako su u samoizolaciji jer tada ne smiju izlaziti iz kuće.
  • Djeca koja imaju povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome poput kašlja i kratkog daha ili koji su pod rizikom da su mogli biti u kontaktu s osobama pozitivnim na COVID-19 (primjerice u kućanstvu) ili su pod sumnjom da bi mogli biti zaražena s COVID-19 ostaju kod kuće te ih roditelji/skrbnici ne smiju dovoditi u igraonice.
  • Aktivnosti se moraju organizirati na način da budu vremenski skraćene koliko je to moguće te da se osigura u što većoj mjeri fizičko distanciranje djece i zaposlenika kao i pojačana osobna higijena i higijena prostora. Ako je odlazak na aktivnosti i povratak povezan s putovanjem javnim prijevozom, potrebno je poštovati za to donesene mjere.
  • Aktivnosti se smiju održavati samo sukladno rasporedu i s točno djelatnicima i korisnicima te uz eventualno prisustvo dodatnog osoblja koje je navedeno u rasporedu.
  • Koliko je moguće, preporuča se održavanje aktivnosti na otvorenom prostoru.
  • Nakon korištenja rekvizita i ostale opreme, ista se mora po završetku aktivnosti i izvedbe dezinficirati. Isto se odnosi na svu opremu (igračke te sportsku, umjetničku, rekreativnu opremu)
  • Preporuča se prozračivati prostor najmanje dva puta dnevno u trajanju od minimalno pola sata prije i nakon pojedinih grupa, ili ako je moguće ostaviti otvoren prozor tokom aktivnosti.
  • Općenita preporuka za unutarnje prostore je prozračivanje otvaranjem prozora, a manje korištenjem ventilacijskih sustava. Pri korištenju ventilacijskih sustava posvetiti posebnu pažnju praćenju stanja filtera i održavanju pravilnog stanja brzina zamjene zraka u zatvorenom prostoru. Treba provjeriti pravilno funkcioniranje opreme za ventilaciju i izmjenu zraka. Preporuča se ventilacija povećanim postotkom vanjskog zraka koji cirkulira u sustav te način rada bez recirkulacije kako bi se poticale promjene zraka koje smanjuju koncentraciju potencijalno zaraznih čestica.
  • Dodirne točke kao što su ručke na vratima, ručke na prozorima, radne površine, rukohvate, slavine u toaletima, tipke vodokotlića, prekidače za struju, zvona na vratima, ploče dizala te druge dodirne površine koje koristi veći broj osoba neophodno je dezinficirati prije početka rada i između pojedinih grupa, a najmanje 2 puta dnevno. U slučaju da igraonica/rođendaonica posluje i prima grupe djece tijekom cijelog dana, preporučuje se oko sredine radnog vremena napraviti stanku od sat vremena za dezinfekciju i čišćenje prostora u onim slučajevima kada je čitav dan/raspored popunjen grupama djece/korisnika.
  • Izbjegava se svaki ulazak drugih osoba (primjerice zbog čišćenja, popravka ili donošenja hrane) u prostoriju tako dugo dok su djeca u prostoriji.

Preporuke za sportske treninge u zatvorenom by Tportal.hr on Scribd

  • +45
Kafići diljem Hrvatske počeli prodavati kavu za van Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX