BUNKERIRANA 'LATINICA'

'Ovo što radi Miljević i SUBNOR je rano napustio'

07.12.2010 u 18:16

Bionic
Reading

Nakon što je još jedna emisija 'Latinice' nije emitirana, ovaj put o Jadran filmu, zbog pritiska jednog odvjetnika, Veljka Miljevića, koji je unaprijed izračunao štetu koju bi njegovom klijentu nanijelo eventualno objavljivanje emisije, oglasio se i Ogranak HND-a za HRT koji u apelu tvrdi da se dogodio neviđen presedan u povijesti ove televizijske kuće

U apelu koji je potpisao predsjednik ogranka Nikola Kristić navodi se da se jedan odvjetnik upustio u operaciju gušenja javne riječi kakva je i u komunizmu rano napuštena te pozivaju Odvjetničku komoru da se pozabavi postupcima svoga člana. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

braćamo se za pomoć svima razumnima i dobronamjernima u Republici Hrvatskoj i izvan nje i šaljemo im očajnički apel za pomoć i spas posljednjih ostataka Hrvatske radiotelevizije kao javnog servisa i javnog medija.

Jučerašnje neemitiranje 'Latinice' pod naslovom 'Zločin u privatizaciji nikada ne zastarijeva' i objavljivanje prijetećeg pisma kojeg je odvjetničko društvo Miljević i partneri uputilo upravi i uredništvu HTV-a, događaj je nezabilježen u dugoj povijesti HRT-a i negdašnje Televizije Zagreb, s kojim je započeo proces zabijanja prvih čavala u lijes, koji je pomno pripremljen nedavnim izglasavanjem novog Zakona o HRT-u.

Bez obzira na eventualne (ali potpuno nejasne i nedokazane) profesionalne razloge ili dileme o možebitnim propustima u pripremi navedene Latinice, izvan svake je zdrave pameti i logike da se emitiranje emisije obustavlja zbog prijetnji ili procjena bilo koga izvan HRT-a. A višeminutno ispisivanje teksta službene korespondencije jednog, kako se to kod nas voli nazivati, 'uglednog odvjetničkog ureda', način je gušenja slobode javne riječi kojeg su i najrigidniji partijski ili SUBNOR-ski komiteti već počeli napuštati tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Upravo je taj sramotni događaj na najbolji način razotkrio, da je nakon višedesetljetnih pritisaka kojeg nad HRT-om provodi politika, ništa manja opasnost za novinarstvo, neovisnosti i objektivnost medija te slobodu govora općenito prijeti od gospodarskih, financijskih i drugih interesnih lobija i struktura koje su svojom mrežom paralizirali i zarobili društvo, kako bi, u korist vlastitog profita, potpuno zatrli svaki pa i najmanji javni interes.

Potpuno je nevjerojatno da se jedan odvjetnik, dakle osoba koja je stručna i plaćena da zastupa ekonomske i privatne interese svoga klijenta, usuđuje držati javne lekcije o tome na koji se način jedna tema, za koju je neposredno financijski zainteresiran, može i mora 'objektivno i profesionalno' pripremiti ili izraditi. Stoga bi se i Hrvatska odvjetnička komora kao strukovna udruga trebala zapitati podržava li ovakve nedemokratske postupke članova koji si uzimaju za pravo da se postavljaju kao objektivno mjerilo svega i sila iznad društva. A potpuno je suludo da ljudi iz HRT-a, koji su plaćeni da štite program od svih vrsta pritisaka, pristaju na takve ucjene i tom prilikom, sramotno i pokorno pristaju na svojevrsno javno 'samobičevanje'.

Uz to, na ovaj način napravljen ozbiljan presedan, po kojem bi se moglo dogoditi da se bilo koji odvjetnik, s bilo kakvom argumentacijom, i prije pravomoćne presude 'dokazuje' da će njegov klijent izgubiti milijunske iznose, te da ne dopusti objavljivanje svega onoga što bi eventualno moglo ugroziti njegove financijske interese. A to je put u definitivnu smrt novinarstva, ništa manje bolnu od one koja je politički uzrokovana.

Smatramo da su za ovaj postupak zajednički dogovorni programsko i poslovno vodstvo HTV-a. Još su jednom pokazali da, gotovo 'industrijskom proizvodnjom' pogrešnih i loših poteza, skandala i afera, nisu sposobni obavljati svoj posao.