MLJEKARI PORUČILI JAKOVINI

'Ovo nije feudalizam. Mi nismo ministrovi kmetovi'

20.02.2012 u 19:42

Bionic
Reading

Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) uputio je otvoreno pismo premijeru Zoranu Milanoviću u kojem ga upozorava na probleme proizvođača mlijeka, a na upućivanje pisma premijeru odlučili su se zbog prekida komunikacije s resornim Ministarstvom poljoprivrede

Molim premijera da se što prije očituje na pismo, jer nećemo moći još dugo kontrolirati situaciju na terenu, budući je punktova sve više, kazao je potpredsjednik HSUPM Mladen Šolčić na današnjoj konferenciji za novinare.

Proizvođači, dodaje, traže pregovore i razgovore, jer teze za pregovore imaju, samo ih trebaju pozvati na razgovore. U pismu premijera upozoravaju i da sadašnji ugovori o otkupu mlijeka sklopljeni između prerađivača i proizvođača štite jedino prerađivača te navode kako nije točno da su prosvjedom onemogućili Dukat da dva dana otkupljuje mlijeko od svojih kooperanata.

Prosvjednici nisu blokirali prometovanje cisterni za otkup mlijeka, a odluku o neizlasku cisterni donio je menadžment Dukata čime je ucjenjivao proizvođače s namjerom iznude potpisivanja novih ugovora za otkup mlijeka po njihovim tržišnim uvjetima, navodi se u pismu.

Osvrćući se na teze ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine da su 'politički izmanipulirani i da prosvjede vodi šačica nezadovoljnika', iz HSUPM-a poručuju da su do danas zaprimili punomoći za zastupanje od 1.187 proizvođača mlijeka koji godišnje proizvedu više od 350 milijuna litara mlijeka te da to govori o njihovoj reprezantativnosti za zastupanje u pregovorima.

'Mi priznajemo da smo politički izmanipulirani i to upravo od vašeg ministra jer nas upućuje da o problemima potpora razgovaramo s prerađivačima, a oni nas pak upućuju da o cijeni otkupa mlijeka postignemo dogovor s ministrom', navodi se u pismu premijeru.

Šolčić je istaknuo kako je došlo do prekida komunikacije s Ministarstvom poljoprivrede, ali ne krivnjom proizvođača mlijeka, te je poručio ministru Jakovini da nije u redu da se ovako ponaša, 'jer ovo nije feudalizam, a mi njegovi kmetovi'.

Bilo bi lijepo da nam se ministar javi, kaže Šolčić ocjenjujući kako ministar stalno širi tenzije. Osvrćući se na jučerašnju informaciju ministra da je otkupna cijena od 2,30 kuna laž, Šolčić je kazao kako postoji dokument od 20. siječnja u kojem Dukat nudi 2,30 kuna za mlijeko.

Dukat je izvršio represiju na sve proizvođače mlijeka, njemu se, ustvrdio je, priključio i Meggle, a domaće mljekare su samo čekale da li će ovo uspjeti pa da se pridruže. Da je uspjelo i sve ostale prerađivačke industrije bi napravile isto, ustvrdio je.

'Izgleda da ministar još živi u dojmu da je načelnik općine, a ne ministar poljoprivrede i bilo bi vrijeme da se uozbilji i sjedne s ovim ljudima, jer oni popustit neće, borit će se do kraja, do Uskrsa, ako treba', poručio je Šolčić.

Branko Zorić iz HSUPM-a ističe kako je stvar vrlo jednostavna, kako ovdje 'strana kompanija Lactalis (vlasnik Dukata) u sprezi s Vladom želi oteti proizvođačima mlijeka 600 milijuna kuna'. Zorić kaže da bi Dukat danas mlijeko na inozemnom tržištu platio 2,71 kuna i to je ono što traže i domaći proizvođači.

Jakovina: svaka radikalizacija je nepotrebna

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u je Dnevniku HTV-a izrazio nadu da će na sastanku najavljenom za 22. veljače proizvođači mlijeka i mljekare usuglasiti svoje stavove, istaknuvši da je svaka radikalizacija nepotrebna.

'Savjet za praćenje stanja u mljekarstvu, proizvodnji i preradi mlijeka je u srijedu, u 11 sati. Na njemu će sjesti i proizvođači i mljekare i nadam se usuglasiti svoje stavove', rekao je Jakovina dodajući da su dvije strane 'vrlo blizu tome'.

Istaknuo je kako je svaka 'radikalizacija scene, odnosno, izlasci na ceste i plasiranje dezinfomacija nepotrebna'. Ministar drži da iza toga jednim dijelom stoji politički motiv te ponavlja kako će u ovoj godini Ministarstvo ispoštovati preuzete obaveze.

Ponovio da Ministarstvo poljoprivrede ne može odrediti i pregovarati o cijeni mlijeka, naglasivši da je ono 'regulativni čimbenik, netko tko je moderator i pomaže zaštititi primarnu proizvodnju i mljekare, ali ne na način da se uništi prerađivačka industrija'.