PAZITE, ROK ISTJEČE U SRIJEDU!

Ovo morate znati ako želite glasati, a niste u svom prebivalištu

16.12.2014 u 13:05

Bionic
Reading

Birači na predsjedničkim izborima mogu glasati u mjestu svog prebivališta, a kada to žele izvan tog mjesta ili u inozemstvu, trebaju se registrirati u uredima državne uprave. Ministarstvo uprave prošloga je tjedna objavilo da postoje dviju skupine registracije birača: birači s mjestom prebivališta u Hrvatskoj i birači u inozemstvu

Ovisno o različitim situacijama, zahtjevi za privremeni upis, aktivnu registraciju, prethodnu registraciju i izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta mogu se podnijeti do srijede, 17. prosinca 2014. To je 11 dana prije datuma održavanja predsjedničkih izbora koji je određen za nedjelju, 28. prosinca ove godine.

Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a žele glasovati izvan mjesta svog prebivališta, imaju tri mogućnosti: a) ako žele glasati u Republici Hrvatskoj, mogu tražiti privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta, za mjesto gdje će se zateći na dan izbora, a taj zahtjev mogu podnijeti bilo kojem nadležnom uredu državne uprave; b) ako žele glasati u inozemstvu, trebaju tražiti prethodnu registraciju u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske ili nadležnom uredu u Hrvatskoj;  c) ako nisu sigurni gdje će boraviti na dan održavanja izbora, mogu od nadležnog ureda u kojem su upisani u registar birača zatražiti potvrdu za glasanje izvan mjesta prebivališta i onda mogu glasati na bilo kojem mjestu u tuzemstvu ili inozemstvu.

Drugo, birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a žele glasovati, u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj, moraju proći proceduru koja se zove 'aktivna registracija'. Zahtjev za aktivnu registraciju podnosi se u: a) najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u inozemstvu ili b) nadležnom uredu u Republici Hrvatskoj ako će na dan održavanja izbora boraviti u Republici Hrvatskoj.

Moguće je da će se izbori održati u dva kruga pa za drugi krug birači mogu kod podnošenja zahtjeva odlučiti odnosi li se zahtjev i za drugi krug glasovanja.


Zahtjevi se mogu predati neposredno u pisanom obliku, poslati poštom ili na e-mail adresu ureda. Na web-stranicima Ministarstva uprave postavljeni su obrasci za sve navedene zahtjeve i popis adresa, brojeva telefona i email adresa ureda državne uprave u kojima se ti zahtjevi podnose. Birači koji imaju vjerodajnice i pristup aplikaciji e-Građani, zahtjeve za privremeni upis mogu podnijeti putem i putem njih. Zahtjevi se mogu podnijeti do srijede, 17. prosinca 2014. do 16 sati.

Pregledi, dopune i ispravke u registrima birača mogli su se napraviti do subote, 13. prosinca do 14 sati. Registar birača može se pogledati putem internetske stranice Ministarstva uprave ukucavanjem OIB-a ili MBG-a građana i prezimena, a ondje se mogu vidjeti i podaci o nadležnim uredima i službenicima ovlaštenim za vođenje registra birača.

'Podsjećamo birače koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj da je uvjet za ostvarivanje prava glasovanja važeća osobna iskaznica. Samo birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i važeće osobne iskaznice ulaze u popis birača odnosno nalazit će se na izvacima iz popisa birača koji će biti dostavljeni na biračka mjesta. Birači koji prilikom dolaska na biračko mjesto utvrde da nisu upisani u izvatke iz popisa birača, mogu na dan održavanja izbora dobiti potvrdu za glasovanje (npr. osobe koje nemaju važeće osobne iskaznice). Potvrde izdaju nadležni uredi u Republici Hrvatskoj prema mjestu prebivališta birača odnosno diplomatsko-konzularna predstavništva u inozemstvu za birače koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj', objavilo je Ministarstvo uprave.