ANTE MADUNIĆ:

'Ovo još nije službeni zahtjev da Purdu preuzme RH'

12.01.2011 u 17:38

Bionic
Reading

Zaključak mješovitog povjerenstva za pripremu i razmjenu popisa osoba optuženih ili osuđenih za ratne zločine da srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine dostavi na razmatranje Državnom odvjetništvu RH kopiju spisa u slučaju hrvatskog branitelja Tihomira Purde može otvoriti mogućnost da Hrvatska preuzme slučaj gonjenja, ali to još uvijek nije službeni zahtjev da taj slučaj preuzme hrvatsko pravosuđe, rekao je odvjetnik Ante Madunić.

To još nije službeni zahtjev da Purdu gone hrvatske pravosudne vlasti nego se samo spis dostavlja na uvid kako bi se razmotrila mogućnost da hrvatska strana preuzme procesuiranje, kazao je Madunić zamoljen da protumači zaključak povjerenstva da Srbija Hrvatskoj dostavi kopiju spisa u slučaju Purda na razmatranje.

Madunić očekuje da će, ako Hrvatska prihvati da procesuira Purdu, nakon toga vjerojatno uslijediti usmene konzultacije koje bi mogle rezultirati formalnim zahtjevom za gonjenjem Purde u Hrvatskoj, čime bi se stvorile pretpostavke da Hrvatska zatraži izručenje Purde.

Purda je prošle srijede uhićen pri ulasku u BiH temeljem Interpolove tjeralice raspisane na zahtjev srbijanske policije zbog sumnje da je počinio ratni zločin .

Prema međunarodnoj konvenciji Srbija ima rok od 40 dana od uhićenja za dostavu dokumentacije za izručenje Bosni i Hercegovini, a ako to ne učini BiH je dužna Purdu pustiti iz ekstradicijskog pritvora. Preuzme li Hrvatska gonjenje Purde dokumentirani zahtjev za izručenjem također treba dostaviti BiH u roku od 40 dana.

Uhićenjem Purde aktualiziran je popis osoba optuženih ili osuđenih za ratne zločine jer je Purda uhićen temeljem tjeralice iako nije bio na popisu 40-ak osoba, kojeg je Hrvatskoj dostavila Srbija. Zbog toga je danas u Zagrebu održan sastanak mješovitog povjerenstva ministarstava pravosuđa Hrvatske i Srbije.

Hrvatski ministar Dražen Bošnjaković izjavio je u ponedjeljak da je Hrvatska od Srbije dobila korektan popis po kojem se zna koje su osobe procesuirane i u kojoj su fazi. No ustvrdio je i da postoji "siva zona", a to su djelovanja vojnog tužilaštva i vojnih sudova u Srbiji početkom 1990-ih. Tu je, dodao je ministar, došlo do određenih presuda i podizanja optužnica koje su proslijeđene njihovim okružnim sudovima pa sada ni oni nemaju centralizirane podatke.

Jedan od današnjih zaključaka povjerenstava je da će Srbija u roku od sedam dana Hrvatskoj ustupiti do sada sistematizirane podatke o hrvatskim državljanima protiv kojih je pred nekadašnjim vojnim sudovima u SFRJ i SRJ prije 2003., vođen postupak i donesena presuda ili se vodi istraga zbog ratnih zločina, što je rezultiralo raspisivanjem tjeralice.