davanje mita

Ovo je vila na Bačvicama oko koje se digla najnovija građevinska afera. Tko je njezin gazda?

17.04.2019 u 15:23

Bionic
Reading

Zoran Sikirica, jedan od četvorice osumnjičenih u velikoj uskočkoj akciji zbog primanja i davanja mita u Ministarstvu graditeljstva, po neslužbenim informacijama, izbjegao je uhićenje tako što se, slučajno ili ne, u srijedu našao na putovanju u Izraelu. Iako nije odgovarao na telefonske pozive tportala, nije bilo ni službene potvrde da bi se nalazio među uhićenima

Uz načelnika Samostalnog sektora za pravne poslove u Ministarstvu graditeljstva Josipa Bienenfelda, upravo Sikirica je ključni akter ove afere: prema sumnjama Uskoka, s prokuristom svoje tvrtke Špinut Borislavom Bašićem i bivšim inspektorom u istom ministarstvu Željkom Koricom kao posrednikom dao je mito Bienenfeldu kako bi dobio pozitivno mišljenje o svom novom hotelu na Bačvicama, odnosno ilegalnom dijelu od 55 kvadrata zbog kojega dotad nije mogao dobiti uporabnu dozvolu.

Radi se o objektu Villa Harmony, šesterokatnici smještenoj neposredno uz najpoznatiju splitsku plažu, koji je zbog svojih gabarita i vanjskog izgleda izazvao brojne kontroverze i prigovore Splićana radi narušavanja vizure ovog dijela grada. Kada je gradnja već započela 2016. godine, Općinski sud u Splitu donio je presudu kojom je za 55 kvadrata umanjio površinu pokrivenu dozvolom, no pothvat je ipak dovršen i po svemu sudeći trebao se legalizirati podmićivanjem službenika Ministarstva.

Zemljište na Bačvicama Zoran Sikirica kupio je od bivšeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma preko tvrtke Oriens, u kojoj je bio direktor, a tvrtka je zatim mijenjala direktore i selila se u Trilj i Sinj, da bi se na koncu vratila u Split.

Sikirica je prošle godine za tportal izjavio da u hotel s četiri zvjezdice ulaže 32 milijuna kuna te da očekuje otvaranje do konca 2018. godine. Po svemu sudeći, upravo problemi s dokumentacijom bili su razlog odgađanja.

Sporni hotel već se oglašava na Booking.comu-u. Cijena noćenja u srcu sezone postavljena je na 300 eura.

Villa Harmony na splitskim Bačvicama Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Villa Harmoy trebala bi imati 26 soba i veliki penthouse te saune, teretane, restoran i vanjski bar uz bazen. Osam soba trebalo bi imati i jacuzzi. Njegova tvrtka Špinut poznata je i po gradnji dvaju stambenih blokova u istoimenom splitskom kvartu prije nekoliko godina. Projekt je vrijedio 25 milijuna eura.

Zoran Sikirica bivši je regionalni direktor nekadašnje Hypo banke za Dalmaciju, vrlo utjecajan u lokalnim krugovima. Nakon izlaska na vidjelo brojnih nepravilnosti u poslovanju ove banke na hrvatskom i europskom nivou on odlazi s tog mjesta u privatni biznis. Između ostalog, djeluje u tvrtki Global Kapital, koja se bavila i posredovanjem u dobivanju kredita za poduzetnike. Tu tvrtku splitski poduzetnik Nikola Jogunica spomenuo je kao poveznicu kojoj je isplatio 866 tisuća kuna kako bi dobio kredit u Zagrebačkoj banci, koja ga je kasnije 'htjela uništiti jer je odbijao plaćati reket' i koja mu je navodno podigla kamatnu stopu za čak 244 posto.

Pored toga, Sikirica je u splitskim okvirima poznat kao vlasnik tvrtke Fateor, preko koje drži poznati restoran u šumici između uvala Ovčice i Firule. Svojedobno je zatražio izmjene splitskog GUP-a kako bi na ovoj atraktivnoj lokaciji izgradio hotel s 50 soba i garažom, no naišao je na žestok otpor javnosti zbog namjere devastiranja vrijednog zelenog krajolika na uzvisini tik iznad mora.

Villa Harmony Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Villa Harmony