JOSIPOVIĆ PODRŽAO GAY PARADU

'Ovo je test koji Split može i mora proći'

26.05.2012 u 13:41

Bionic
Reading

'Možda će biti malo nervoze, ali siguran sam da će Split i Splićani biti na visini ugleda koji imaju. Bez obzira na osobni odnos prema istospolnim zajednicama, sve ljude moramo prihvatiti kao ravnopravne i jednake. Ovogodišnji splitski gay pride je test naše demokratičnosti koji možemo i moramo proći', kazao je predsjednik Ivo Josipović u Splitu

On osobno - za razliku od brojnih ministara iz Vlade - ne namjerava sudjelovati u povorci najavljenoj za 9. lipnja, no zato je u subotu ujutro došao dati podršku organizatorima iz udruga Iskorak, Kontra i Domine.

'Čuju se i neki glasovi protiv, to je demokracija, no siguran sam da će Split u najboljem demokratskom duhu odraditi ovogodišnji Pride', kazao je nakon zatvorenog jednosatnog sastanka.

Iako su se u javnosti pojavile spekulacije da će policija iz sigurnosnih razloga promijeniti rutu lipanjske parade, što su zatražili i neki suprotstavljeni aktivisti, Josipović je mišljenja da se to neće dogoditi.

'Pravo na mirno okupljanje je ustavna kategorija i vjerujem da će MUP donijeti odluke u okviru svoje nadležnosti.'

O eventualnoj promjeni rute Split Pridea predsjednica udruge Domine Mirjana Kučer nije željela ni razgovarati, jer tvrdi da je policija već izdala sve potrebne dozvole i suglasnosti.

'S obzirom na to da nemamo podršku lokalnih vlasti, voljeli bismo da grad Split prihvati Pride kao važan demokratski događaj', kazala je, uz očekivanje da će ovogodišnja parada biti drukčija od prošlogodišnje 'jer neće biti nasilja ni nereda'.

Predsjednika Josipovića novinari su zamolili da prokomentira tvrdnju novog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića po kojoj je njegova izjava o 'Vukovaru kao srpskom gradu' podmetanje.

'Ako je porekao, to je dobro, no znamo da je povijest njegova odnosa prema Hrvatskoj loša. Izrazio sam želju, nadu i uvjerenje da će promijeniti svoja stanovišta i pod tim uvjetima je moguća suradnja', odgovorio je.

Nakon što je pozvao građane na optimizam, jer 'bez vjere u svoje snage nijedno društvo nije napredovalo', predsjednik se zaputio na otvaranje Festivala stripa u Makarskoj, a zatim i na obilježavanje 20. godišnjice odlaska JNA s otoka Visa.