SADOVIĆ O GLAVAŠU

Ovo je ruganje pravdi i državama

15.05.2009 u 15:25

Bionic
Reading

Ministar sigurnosti BiH, Tarik Sadović, u intervjuu za Radio Slobodna Europa kazao je u petak da slučaj Glavaš pokazuje do koje je mjere došla zloupotreba instituta tzv. dvojnog državljanstva i pozvao je na što skorije rješavanje takvih problema.

"Poznato je da RH ima ustavnu barijeru za izručenje svojih državljana. Također, i BiH u svom zakonu o kaznenom postupku ne dopušta izručenje svojih državljana. I naravno, ljudi optuženi i osuđeni za najteža kaznena djela, uključujući i ratne zločine, organizirani kriminal, korupciju itd., jednostavno, kada osjete da će pravda doći po svoje, odšetaju se u drugu državu i onda slavodobitno izjavljuju: 'Ovo je moja prava domovina'", rekao je Sadović.

"Zapravo, rugaju se pravdi i rugaju se državama, i Hrvatskoj, i Bosni i Hercegovini, ali i Srbiji i Crnoj Gori. Dakle, problem je regionalni i mora se što prije rješavati", kazao je Sadović.

Saborski zastupnik Branimir Glavaš, nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora za ratni zločin, pobjegao je uoči izricanja presude u BiH u kojoj je nedavno dobio državljanstvo.