JOŠ 90.000 POTPISA

'Ovo je prilika koju ne smijemo propustiti!'

18.06.2010 u 13:08

Bionic
Reading

Za provedbu referenduma o izmjenama Zakona o radu (ZOR) dosad je prikupljeno nešto više od 81 posto potrebnih potpisa, pa nedostaje još oko 90.000 potpisa, izjavio je danas predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever

'Tih 90-ak tisuća je itekako dostižno ako se svi potrudimo. Sada je prilika koja se ne smije propustiti', kazao je Sever na konferenciji za novinare održanoj na Cvjetnom trgu na kojoj su potporu sindikatima u prikupljanju

potpisa dali i čelnici Zelene liste.

Pozivajući sve koji do sada nisu potpisali, Sever je kazao kako tih 'pola koraka' treba odraditi snažno te prikupiti i više od 450.000 potrebnih potpisa. Naime, možda se među potpisima umjesto jedinstvenog matičnog broja građana, kao što traži zakon, ponegdje nalazi OIB ili broj osobne iskaznice, a liste će se dodatno provjeravati.

Sever je Vladi ponovno poručio da se sindikati u ovom trenutku ne mogu odazvati na pozive za pregovore, jer je i Svesindikalni sabor zaključio da nema nikakvih pregovora dok traje prikupljanje potpisa.

'Mudra vlast treba prepoznati da im narod šalje poruku - gospodo napravili ste krivi korak, možete ga ispraviti ako povučete ovaj prijedlog izmjena ZOR-a', kazao je.

Voditelj zagrebačkog ureda Hrvatske udruge sindikata Mario Iveković odbio je optužbe iz vladajućih krugova da sindikati žele politizirati prikupljanje potpisa te poručio kako se građanima mora pružiti prilika da kažu jesu li za ili protiv izmjena ZOR-a.

'Vlast je izabrana na četiri godine i može raditi što hoće. Zakon o referendumu i postoji da bi građani imali mogućnost vlasti reći svoje mišljenje', kazao je Iveković.

Sve sindikalne središnjice započele su prošle srijede, 9. lipnja, dvotjednu akciju prikupljanja potpisa na zahtjev za raspisivanjem referenduma protiv Vladina prijedloga izmjena ZOR-a kojim se, kako tvrde sindikati, nastoji uništiti sustav kolektivnih ugovora.