DAN UOČI SKUPA NA SPLITSKOJ RIVI

'Ovo je preraslo Istanbulsku konvenciju i postalo otpor prema Vladi'

11.04.2018 u 15:15

Bionic
Reading

Dan uoči prosvjeda protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, koji će se održati u četvrtak u 18 sati na splitskoj Rivi, organizatorica Sanja Bilač najavila je da je cijela organizacija 'prerasla Konvenciju i postala jasan i glasan stav građana protiv aktualne Vlade'. Saborskim zastupnicima HDZ-a poručila je da je politika vladajuće stranke suprotna njenim načelima te pozvala da 'preuzmu odgovornost prema narodu'

'Osjećamo pozitivnu energiju zbog velikog interesa i želje za sudjelovanjem, ushićeni smo podrškom koju dobivamo', kazala je Bilač. Nije željela spekulirati o očekivanom broju prosvjednika niti otkrivati imena govornika, no potvrdila je da među njima neće biti političara jer se radi o prosvjedu građanskog tipa.

>> Povratak Sanje Bilač: Nekad gorljiva HDZ-ovka danas u Dalmaciji diže bunu protiv Istanbulske

'Pozivam na mir i dostojanstveno ponašanje jer se radi o našoj domovini, ona se ne smije ugrožavati. Ne razmišljamo o mogućnosti da se Istanbulska konvencija ratificira nego smo usredotočeni na pozitivno: ovaj trenutak je nešto najbolje što je ova zemlja doživjela još od zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske u doba Franje Tuđmana', uvjerena je Bilač.

Upozorila je da se po nekim istraživanjima 60 posto građana protivi ratifikaciji, a čak 80 posto smatra da država ide u pogrešnom smjeru. Zahvalila se na podršci brojnim udrugama i organizacijama koje su 'dale sve kako bi pomogle', uključujući autobuse koji će dovoziti prosvjednike.

Bilač je pred novinarima nastupila u košulji s glagoljičnim natpisom 'Budi svoj', kao porukom hrvatskom narodu da 'razvija svoju državu kako želi, ima obitelj i odgoj kakve želi, te sam odlučuje o vlastitoj sudbini'.

Građanska inicijativa Hrvatska protiv Istanbulske konvencije u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotić

Magistrica teologije Jelena Teklić pozvala je građane da se u demokraciji nauče izražavati nezadovoljstvo tako da izađu iz svojih kuća i pokažu što misle.

Splitska policija objavila je da će dva sata uoči prosvjeda na Rivi uspostaviti blokadu prometa na tri prilaza centru grada, te da će snimati sva događanja uoči, za vrijeme i nakon skupa.

  • +46
Prosvjed u Zagrebu protiv ratificiranja Istanbulske konvencije Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX