BAUK NIKAD JAČI

'Ovo je predstava za javnost Mosta i HDZ-a'

17.10.2016 u 23:43

Bionic
Reading

Hrvatski je sabor u ponedjeljak većinom glasova izmijenio Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe pa će se za rad parlamentarnih stranaka ubuduće izdvajati 0,075 posto poreznih prihoda, umjesto 0,05 posto rashoda proračuna

Donošenju zakona prethodila je stanka na zahtjev Kluba SDP-a, nakon koje je Arsen Bauk (SDP) ustvrdio da će nova pravila iznos koji će se do kraja godine izdvojiti za političke stranke povećati za 4,5 milijuna kuna

'Taj je iznos 2011. iznosio 59 milijuna, onda je došla 'nenarodna vlast' pa smanjila za 9 milijuna. Isti je iznos isplaćen i u 2012. i 2013., a za 2015. izdvojeno je 55 milijuna. Za 2016. strankama će se isplatiti 59,5 milijuna, što je najveći iznos koji smo dobili do sada', rekao je Bauk.

Podsjetio je i kako je u svibnju prošle godine Sabor odlučio da će se za stranke izdvajati 0,08 posto poreznih prihoda, uz ograničenje na maksimalnih 50 milijuna kuna.

'Nije najbolji početak'

'Vaš je predstavnik na Odboru za zakonodavstvo najavio amandman s takvim gornim ograničenjem, ali amandman nije došao, vjerojatno zato što se dva kluba nisu uspjela usuglasiti. Ovo je predstava za javnost i bacanje pijeska u oči, kako bi se Mostu omogućili da kaže kako je ispunio barem jedno od svojih jamstava, a HDZ-u da pokaže mišiće. To nije baš najbolji početak novog saziva Sabora i druge verzije koalicije HDZ-a i Mosta', ocijenio je Bauk.

Uvjeren je i da se zakon nepotrebno donosi u hitnom postupku prije izglasavanja Vlade.

'Radi se to da se na neki način sačuva vjerodostojnost jedne koalicijske stranke i da se kaže da je ispunila barem jedno jamstvo, ali ne na način na koji su oni to htjeli, nego onako kako je htio HDZ', ustvrdio je Bauk.