KOSOR ZAOŠTRAVA RETORIKU

'Ovo je nova bitka za Hrvatsku!'

31.01.2011 u 13:29

Bionic
Reading

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor danas je izrazila 'velike nade' da će državne institucije BiH uvažiti činjenicu da su hrvatske državne institucije utvrdile da vukovarski branitelj Tihomir Purda, koji se nalazi u BiH u pritvoru, nije kriv

Premijerka Kosor također je naglasila kako se u borbi za istinu o braniteljima neće posustati rekavši da je to 'jedna nova bitka za Hrvatsku'.

'Najvažnije je da su hrvatske državne institucije u procesu koji je bio u skladu s hrvatskim zakonima ustanovile da hrvatski branitelj Tihomir Purda nije kriv nego je branio svoju domovinu i svoj grad Vukovar. Tu činjenicu, ja sam sigurna, uzet će u obzir svi oni koji to moraju, posebice državne institucije BiH, gdje se on sada nalazi. Velike nade ulažemo u to', rekla je danas premijerka Kosor u Podstrani kod Splita gdje je položila temeljni kamen za izgradnju zgrade sa 16 stanova namijenjenih zbrinjavanju članova obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, članova obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja te hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata.

Obraćajući se nazočnima, premijerka je istaknula kako želi da se proces Purdi što prije završi te da se on vrati u Vukovar svojoj djeci i obitelji. Ponovila je kako su hrvatske državne institucije utvrdile da je njegov iskaz u zatočeništvu dobiven 'na silu zahvaljujući užasnoj torturi'.

'Ovo je u ovom trenutku u kojem se nalazimo i kroz koji prolazimo na neki način jedna nova bitka za Hrvatsku, usuđujem se to reći', kazala je Kosor i dodala kako hrvatski branitelji mogu živjeti 'visoko uzdignute glave'.

'Hrvatski branitelji bili su pripadnici pobjedničke Hrvatske vojske. Na Hrvatsku je izvršena krvava agresija i nikomu nećemo dozvoliti da se to revidira', rekla je premijerka, polažući temeljni kamen u Podstrani kod Splita.

A na upit kako komentira izjavu predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da je hrvatska Vlada izdala Tihomira Purdu, premijerka Kosor kazala je da je to politikanstvo.

'Neću komentirati ono što govori gospodin Milanović, jer njegovi komentari o hrvatskim braniteljima trebali bi se vratiti u vrijeme dok je SDP bio na vlasti i dok su prava branitelja drastično smanjena i na temelju čega su mnogi hrvatski branitelji tužili državu, dobili presude na sudovima zato što se zakoni nisu poštovali', kazala je Kosor. 'Zato što su prava branitelja bila smanjena mi smo morali isplatiti iz državnog proračuna više od milijardu i pol kuna na ime tužbi branitelja. Dobro bi bilo da se (Milanović) sjeti tih vremena i da o tome porazmisli', dodala je Kosor.

'Sada se na leđima branitelja nastoji politizirati. To nije dobro, to je vrlo pogrešno osobito zato što se događa u izbornoj godini', istaknula je Kosor.

Ako se zauzimamo za pravnu državu, dodala je, onda svi moramo poštivati državne institucije pravne države kao što je Državno odvjetništvo, koje je utvrdilo da Purda nije kriv. To bi i za čelnike SDP-a trebalo biti važno, rekla je.

Odbacila je i, kako je rekla, sva prozivanja da su branitelji 'povlastičari' i rekla da je zakonska obveza brinuti o braniteljima, jer su oni sve dali za domovinu. Pri tomu je kazala kako je od 2004. do sada uloženo milijardu i 760 milijuna kuna za stambeno zbrinjavanje hrvatskih branitelja.

S premijerkom su bili ministri branitelja Tomislav Ivić i graditeljstva Branko Bačić te novoimenovani savjetnik za vojna pitanja general Damir Krstičević.