NEODGOVORNA TRGOVINA

Ovo je glavni izvor naoružanja Islamske države

08.12.2015 u 09:06

Bionic
Reading

Neodgovorne isporuke oružja namijenjenog Iraku glavni su izvor iz kojega se naoružala teroristička organizacija Islamska država, objavila je u ponedjeljak kasno navečer organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International pozvavši na uspostavu striktne kontrole oružja

'Velike količine oružja i različite vrste koje koristi ova oružana skupina pokazuju kako nesmotrena trgovina oružjem pomaže zločine masovnih razmjera', kazao je jedan od istraživača Amnestyja Patrick Wilcken

Velike količine stranog oružja kojih se dokopala Islamska država kada je u lipnju 2014. osvojila drugi po veličini irački grad Mosul poslužile su za osvajanje drugih dijelova zemlje i zločine protiv civila, navodi se u izvješću.

Džihadistička skupina domogla se velikih količina oružja preuzimajući kontrolu nad iračkim policijskim i vojnim uporištima poput Faludže, Saklavije i Ramadija, na zapadu te Tikrita, na sjeveru, jednako kao i u Siriji.

Samo prilikom operacija protiv vladinih snaga u Ramadiju, sjedištu pokrajine Al-Anbar, IS se domogla više od 100 oklopnih borbenih vozila, uključujući tenkove.

Alarm izaziva i činjenica da Islamska država koristi oružje i streljivo koje dolazi iz najmanje 25 zemalja, od čega dobar dio iz Rusije od kuda dolazi poznati kalašnjikov, navodi se u izvješću Amnesty Internationala.