I JOŠ NIJE GOTOVO

Ove godine 2.068 požara više nego lani

24.08.2012 u 18:05

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je ove godine, do 20. kolovoza, zabilježeno ukupno 8.549 požara otvorenog prostora, što je za 2.068 požara više nego u istom razdoblju prošle godine, a zbog suše i najavljenih vremenskih prognoza i dalje se očekuje vrlo teško razdoblje za vatrogasce, istaknuto je na sastanku glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske Slavka Tucakovića sa županijskim vatrogasnim zapovjednicima priobalja, održanom u Lovincu.

Prema podacima Vatrogasnog operativnog središta Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), ove je godine do 20. kolovoza na priobalju bilo 4.439 požara otvorenog prostora, od čega 3.129 požara raslinja, što je više nego prošle godine u istom razdoblju, kada je zabilježeno 3.763 požara otvorenog prostora, od čega 2.498 požara raslinja (631 požar raslinja više nego prošle godine).

Na kontinentu je, pokazuju podaci, bilo 4.110 požara otvorenog prostora, od čega 3.301 požar raslinja, što je također više nego prošle godine kada je zabilježeno 2.718 požara otvorenog prostora, od čega 1.963 požara raslinja.

Gledajući po županijama, i ove je godine, kao i prošle, najveći broj požara zabilježen u Šibensko-kninskoj županiji, a najviše opožarene površine i ove i protekle godine bilo je u Ličko-senjskoj županiji, navodi se u priopćenju DUZS-a.

Na sastanku u Lovincu zaključeno je da se Vladin Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku za 2012. godinu provodi u potpunosti prema planu, a Tucaković je naglasio da se zbog suše i najavljenih vremenskih prognoza i dalje očekuje vrlo teško razdoblje za vatrogasce, koji su već iscrpljeni, ali i dalje ulažu maksimalne napore u borbi protiv požara

"Pokazana je visoka operativna spremnost i mobilnost zračnih i zemaljskih snaga, ali i odlična koordinacija i suradnja svih subjekata zaduženih za provedbu Programa Vlade RH", rekao je Tucaković.

Svi županijski zapovjednici uspješnim su ocijenili dosadašnji tijek protupožarne sezone, ističući veći broj požara u odnosu na prethodnu godinu. Mišljenja su kako se nadležne institucije moraju više uključiti u rješavanje velikog problema nastajanja požara sumnjivog karaktera, bilo iz nehaja ili iz nemara, stoji u priopćenju.

Na sastanku je zaključeno i da su za informiranje o požarima lokalnog i županijskog karaktera odgovorni županijski vatrogasni zapovjednici, a kada se uključuju državne intervencijske postrojbe i dodatne snage s kontinenta tj. kada intervencija prerasta u intervenciju državnog karaktera, za informiranje je nadležna DUZS.

Iz DUZS-a ističu da je ove godine do 20. kolovoza u gašenju požara sudjelovalo i znatno više zračnih snaga nego lani - 276 intervencija gašenja požara na priobalju i jedna na kopnu. U 2011. bilo je, naime, 150 zračnih intervencija u priobalju, dok na kopnu nije bilo intervencija.