GRABAR KITAROVIĆ ČEKALA 40 MINUTA

'Ovakvo je ponašanje u uljuđenim državama nezamislivo'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 14.04.2015 12:16
  • Objavljeno 14.04.2015 u 10:40
  • +11
  • +8

Konzultacije kod Grabar Kitarović

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je u utorak kako je premijer Zoran Milanović svojim nedolaskom na sastanak na Pantovčak u pitanje doveo državne institucije i volju građana te mu poručila da interese države stavi ispred osobnih.

'Ovakvo postupanje predsjednika Vlade u normalnim civiliziranim državama, da se uopće ne odaziva pozivu predsjednice Republike, sasvim je nezamislivo. Time Milanović dovodi u pitanje institucije države kao i volju građana', rekla je Grabar-Kitarović nakon što ni Milanović niti itko drugi iz SDP-a nije došao na Pantovčak. 'Gospodinu Milanoviću poručujem da interese države stavi ispred vlastitih interesa i da počne obnašati odgovorno dužnost predsjednika Vlade prema svim građanima Hrvatske', dodala je predsjednica.

Građanima je, pak, poručila da će 'i dalje raditi u njihovom interesu kao predsjednica svih građana', da će 'i dalje brinuti o gospodarskom i socijalnom stanju države'. 'Nikome, ni jednom pojedincu neću dopustiti da iz vlastitog hira dovodi u pitanje ustavnopravni poredak Hrvatske i smjer u kojem država ide. Vjerujem u ovu zemlju, u sve građane, vjerujem da Hrvatska može i mora bolje', poručila je Grabar-Kitarović građanima.

Podsjetila je da je Mlanovića kao premijera pozvala na Pantovčak odmah prvih dana po stupanju na dužnost predsjednice Republike, a na današnji sastanak kao predsjednika SDP-a. No, kazala je, Milanović nije došao, niti je itko od njegovih suradnika nazvao i ispričao njegov nedolazak ili zatražio neki drugi termin. 'Što se tiče razloga nedolaska mogu samo zamisliti da mu je ili osobna sujeta priječila da normalno, odgovorno i uljuđeno obnaša svoje državničke dužnosti ili pak da Milanović nema što reći na ovom sastanku o izlasku iz krize. Ne znam što je gore', ustvrdila je Grabar-KItarović.

Žalosno je, dodaje predsjednica, da ćemo kao država uskoro iz Bruxellesa ponovno slušati ocjene o vrlo lošem gospodarskom stanju u državi, a da mi međusobno nismo u stanju o tome razgovarati i zajednički tražiti izlazak iz krize.

'Jer to je jedina motivacija zašto želim razgovarati s njime kao i s ostalim dionicima političkog procesa, političkim strankama, ali i poslodavcima i sindikatima i drugima', naglasila je Grabar-Kitarović. Predsjednica Republike je potom u svom Uredu razgovarala s čelnikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom.

Karamarko je nakon sastanka s predsjednicom u Uredu predsjednika u utorak zrazio bojazan da reformske mjere koje potpredsjednik Vlade Branko Grčić i ministar financija Boris Lalovac predstavljaju u Bruxellesu neće zadovoljiti Europsku komisiju te je ustvrdio da problem u javnim poduzećima nisu državna jamstva već političko kadroviranje. 'Teško je biti Nostradamus i predvidjeti, a možda čak i nije teško. Bojim se da te reforme mjere neće zadovoljiti zahtjeve Bruxellesa', izjavio je Karamarko.Potpredsjednik Vlade Branko Grčić i ministar financija Boris Lalovac razgovaraju u Bruxellesu s povjerenikom Europske komisije za ekonomske i financijske poslove Pierreom Moscovicijem i predstavljaju mu reformske mjere koje se poduzimaju i namjeravaju poduzeti.

Vlada je u drugoj polovini ožujka poslala Komisiji prvi nacrt mjera za ispravljanje makroekonomskih neravnoteža, a u međuvremenu je pripremljen i dio fiskalnih mjera vezan uz daljnje uštede u agencijama i javnim poduzećima i agencijama.Komisija bi u svibnju, ako hrvatske mjere ocijeni nedovoljnim, odnosno da Nacionalni reformski program ne nudi jamstvo da se ide prema ispravljanju neravnoteža, mogla pokrenuti korektivni postupak za ispravljanje makroekonomskih neravnotežaKaramarko je istaknuo da bi htio biti konstruktivna opozicija te da bi volio da uspiju. 'Bilo koji pomak će biti nama vjetar u leđa kad dođemo na vlast, nama će biti lakše. Svaki uspješni zahvat ove Vlade možda znači otvaranje novih radnih mjesta, smanjenje broja ljudi koji sele iz države itd.

Iako, nažalost, moram zaključiti da sam tu skeptičan, jer sve što su do sad pokazali ne ukazuje da bi oni mogli pronaći bilo kakvo kvalitetno rješenje', rekao je Karamarko.Komentirajući mjere štednje i jamstva javnim poduzećima koja bi po novoj EU statističkoj metodologiji mogla povećati proračunski deficit za 2014. na između 16 i 18 milijardi kuna, Karamarko je novinarima kazao da nije problem u jamstvima javnim poduzećima, već u menadžmentu. 'Mi stalno pričamo o repu problema i o posljedicama. Nismo pričali o javnim poduzećima koja moraju imati najbolje menadžmente, a ne ljude koji se žele politički smjestiti da bi zadovoljili neke stranačke kriterije. U konačnici, javna poduzeća trebaju pomagati Vladi i državnom proračunu, a ne obrnuto. I to su ogromna izdavanja, ogromna sredstva se gube, a to je i ministar Lalovac jučer rekao', ustvrdio je Karamarko, napomenuvši da je Vlada u samom startu pogriješila jer se dvije godine bavila samo kadroviranjem, postavljajući u javna poduzeća svoje stranačke poslušnike, a ne stručnjake.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!