BRITANCI U PANICI

'Ovako loše bilo je samo u Drugom svjetskom ratu'

15.06.2012 u 09:55

Bionic
Reading

Nakon što je britanski ministar financija George Osborne upozorio da je 'dužnička oluja' s Kontinenta i u Ujedinjenom Kraljevstvu prouzročila najozbiljniju ekonomsku krizu od Drugog svjetskog rata, sir Mervyn King, guverner Engleske banke, najavio je uvođenje izvanrednih mjera za pomoć bankama i kreditiranje poslovnih subjekata

Prema zajedničkom prijedlogu Engleske banke i Ministarstva financija, bankama se smiješi velika financijska injekcija, milijarde funti koje će u obliku kredita proslijediti svojim poslovnim klijentima.

Takva shema 'financiranja i pozajmljivanja' mogla bi osigurati 80 milijardi funti za poticanje kredita privatnom sektoru u svega nekoliko tjedana te ublažiti rastuće strahove od drugog naglog pada od početka financijske krize 2007. godine.

U okviru drugog dijela plana, Engleska banka će u idućih nekoliko dana početi s 'upumpavanjem' minimalno pet milijardi funti u institucije londonskog Cityja da bi se poboljšala njihova likvidnost.

Dok španjolski ministar upozorava da bi budućnost Europe mogla biti određena za svega nekoliko sati, britanski guverner i ministar financija izražavaju duboku zabrinutost zbog prijetnje koju kriza eurozone predstavlja Velikoj Britaniji.

Dok kamatne stope na 10-godišnje španjolske obveznice dosežu sedam posto, a njemačka kancelarka Angela Merkel govori  da joj ponestaje strpljenja u odnosima s kolegama iz eurozone, King je poručio poslovnjacima iz Cityja da se 'veliki crni oblak nesigurnosti nadvio ne samo nad eurozonom, već i nad našom ekonomijom te svjetskom ekonomijom u cjelini'.

Osborne smatra da će se situacija u eurozoni dodatno pogoršati prije nego što krene oporavak i da je došlo vrijeme za odluke. Snažno braneći ekonomsku politiku britanske vlade, ministar je naglasio da je teško postignut kredibilitet u posljednje dvije godine omogućio aktivno djelovanje ministarstva i središnje banke.

Najava Kinga i Osbornea upućena je u četvrtak da bi potaknula povjerenje uoči nedjeljnih izbora u Grčkoj, koji bi mogli biti prijelomna točka u novoj fazi europske dužničke krize.