RADOVI SE PRIMIČU KRAJU

Ovako će izgledati Bandićeve fontane kod NSK-a

17.08.2012 u 14:55

Bionic
Reading

Dok će pješački pothodnici u Ulici Hrvatske bratske zajednice kod NSK-a biti gotovi do 28. kolovoza kada će se i normalizirati promet, fontane će se graditi do kraja godine

Ovogodišnji projekt gradonačelnika Zagreba Milana Bandića unatoč svim nepravilnostima i lomljenjima kopalja na relaciji Skupština - Bandić privodi se kraju. Od pročelnika Gradskog ureda za izgradnju Davora Jelavića doznajemo kako radovi napreduju prema planu. 28. kolovoza ponovno se na tom frekventnom dijelu grada koji povezuje sjever i jug uspostavlja normalan promet. Naime, zbog izgradnje pješačkih pothodnika, Grad je u rekordno kratkom roku sagradio privremene prometne trake preko poljane kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Radovi u ovoj fazi su pri kraju, dok će se gradnja fontana produljiti još koji mjesec jer ti radovi neće ometati normalnu regulaciju prometa.

Savjetnik gradonačelnika za koordinaciju gradske uprave Željko Horvat ističe pak kako je riječ o završetku poteza zelene potkove te kako je najbitniji sigurnosni aspekt jer će pješačkim pothodnicima smanjiti broj nesreća u kojim sudjeluju pješaci na tom potezu. Dvije fontane biti će gotove najkasnije do sredine prosinca dok su u planu još tri fontane, čiju će eventualnu izgradnju odrediti financijska situacija u gradskoj blagajni.

Ove dvije fontane ukupne su površine 450 metara kvadratnih te će tijekom zime služiti kao klizalište. Tako će Zagreb, kako je i želio gradonačelnik, unatoč recesiji dobiti estetski izglancan pristup centru grada iz pravca juga. Radove nije uspio zaustaviti niti DORH koji je prema medijskim napisima pokrenuo predistražne radnje zbog namještenog natječaja, a inspekcija Ministarstva financija pozabavila se provjerom zakonitosti sredstava koja je Grad namijenio za taj projekt kao i za obnovu infrastrukture i ploča na Cvjetnom trgu i okolnim ulicama. Za oba projekta Grad je izdvojio oko 25 milijuna kuna. Zastupnici u Skupštini grada Zagreba u lipnju su izglasali zaustavljanje radova, no njihova odluka nema pravnu težinu.

Fontane i Cvjetni tako su postali zagrebački politički problem jer su zastupnici prošle godine izglasali proračun koji je imao predviđena sredstva za ove projekte. Bandiću je to bilo dovoljno da ugovore s izvođačima potpiše. No u travnju su amandmanima izbacili iz programa gradnje izgradnju fontana i pothodnika kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice i preuređenje Cvjetnog trga.


'Gubitnici ne mogu nikako oprostiti uspjeh i posao i to je problem. Nema projekta u Zagrebu kojeg sam ja počeo i završio da netko nije protiv. Ne očekujem ja od njih da oni budu za, ali nisam očekivao toliko srdžbe, bijesa, mržnje, patologije. To graniči s ludilom', rekao ja Bandić prije ljeta.

Cvjetni gotov do 10. rujna

Kao i izgradnja fontana i pothodnika kod NSK-a, i obnova Trga Petra Preradovića također je od početka bila kontroverzna. Naime, Zelena akcija i HNS su upozoravali kako je riječ o još jednom pogodovanju Tomi Horvatinčiću nauštrb javnog interesa. Naime, u Zaključku o javnom interesu Gradskog poglavarstva iz 2008. godine, koji je bio potreban da bi se projekt Cvjetni uopće mogao realizirati, kao jedna od točaka javnog interesa stajalo da će investitor 'urediti i obnoviti novu cjelokupnu mrežu infrastrukture područja bloka Ilica - Preobraženska - Preradovićev trg - Varšavska - Gundulićeva'. Četiri godine poslije, infrastruktura se obnavlja iz gradske blagajne.

Uz to, popularni će trg dobiti novo ruho te će biti popločan granitnim pločama. 'Cvjetni ide po planu iako smo bili malo odstupili od organizacije posla jer smo mislili da ćemo maknuti terase, ali nismo ih micali i ljudi su mogli raditi cijelo ljeto', rekao je Jelavić za tportal i zaključio kako će radovi završiti 10. rujna.

Horvat je pak istaknuo kako je kamen kako podna obloga predviđen još u projektu obnove iz 1996. ali su postavljeni heksagoni koji su jeftiniji. Oni se više ne proizvode te će oni koje skinu s 'Cvjetnog' biti iskorišteni za obnavljanje ostalih ploha. Dodaje kako će prema financijskim mogućnostima obnavljati i ostale gradske plohe u centru grada koje su obložene heksagonima te iz zamijeniti kamenom.