PREUREĐENJE PROSTORA

Ovako bi trebala izgledati nova tržnica 'Branimirac'

01.03.2018 u 15:26

Bionic
Reading

Tri godine prošlo je od uklanjanja kioska s tržnice 'Branimirac', i od tada traju obećanja o preuređenju cijelog prostora koji danas gleda kao da je teška građevinska mehanizacija samo prošla preko njega

Idejno rješenje je napravljeno, a grad je u srijedu raspisao natječaj za projektnu dokumentaciju vrijedan milijun i pol kuna. Nit vodilja gradske uprave je da se na placu ujedini ponudu malih, ekoloških proizvođača 'za čije će podrijetlo i kvalitetu proizvoda kontrolom jamčiti stručna gradska tijela, ustanove i državne inspekcije'.

Zahvat na području od oko pet tisuća kvadrata omeđen Branimirovom, Kružićevom i Trgom kralja Petra Krešimira IV. trajat će mjesecima jer će se rekonstruirati kompletan prostor tržnice uključujući središnju zgradu dok bi na vanjskom prostoru trebali niknuti stakleni paviljoni.

Iz natječajne dokumentacije razvidno je da će središnja zgrada doživjeti potpunu transformaciju i pročelje će se potpuno izvesti u staklu.

Predviđeno je da se staklene stijene ljeti pomiču, pa bi samim tim prizemlje postalo jedan veliki otvoreni prostor na kojem će biti modularni boksovi koji mogu biti prodajni, ugostiteljski ili prodajno-degustacijski. Na prvom katu predviđeni su prostori za predavanja, seminare i edukacije, pokazna kuhinja ili restoran specifične prehrane dok su dva preostala kata rezervirana za urede.

Vanjski prostor trebao bi biti jedan od najatraktivnijih dijelova 'Branimirca' jer je planirano da na njemu budu metalni šestinski kišobrani.

Na sjevernoj strani predviđeni su montažni objekti u formi staklenih paviljona s krovom boje i identiteta šestinskih kišobrana dok bi se u njima  predviđa prodaja cvijeća.

  • +3
Nova tržnica Branimir Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Grad Zagreb

No kako je rok za natječaj 20. lipnja, a završetak posla izrade dokumentacije je 150 dana od dana uvođenja u posao. Prva lopata na Branimircu u optimističnoj varijanti mogla bi biti zakopana negdje 2019. godine dok bi svi radovi mogli trajati između dvije i dvije i pol godine.

Drugim riječima bude li po planu i bude li novaca novi Branimirac u idealnoj varijanti mogao bi u novom ruhu zasjati 2021. godine.