ZAGREBAČKI PRORAČUN

Ovako Bandić kani potrošiti 10 milijardi kuna - naravno, ako mu plan prođe

19.11.2018 u 17:04

Bionic
Reading

Zagrebački proračun za 2019. godinu planiran je na 10,2 milijarde kuna i dva je posto veći nego u 2018. Najveći kapitalni objekt rekonstrukcija je rotora Remetinec, a za žičaru Sljeme predviđeno je 29 milijuna kuna i jasno je da je ni u 2019. neće biti. No hoće li proračun uopće proći, znat će se 13. prosinca. Bude li srušen, za što postoje najave, bit će to prvi korak prema izvanrednim izborima za gradski parlament

Hoće li oporba pojačana Neovisnima za Hrvatsku srušiti proračun Grada Zagreba za 2019. godinu i napraviti prvi korak ka prijevremenim izborima za gradski parlament, bit će poznato 13. prosinca, za kada je zakazana sjednica. A da bi se o proračunu uopće moglo glasati, trebalo ga je uputiti u proceduru. Gradonačelnik Milan Bandić učinio je to posljednjeg mogućeg dana - u petak.

Proračun je stigao u Skupštinu i o njemu će se narednih tjedana raspravljati na odborima iako će svaka rasprava biti suvišna ako su zastupnici oporbenih klubova, pojačani onima koji nisu ni u jednom klubu - HNS-ovim Tomislavom Stojakom, nezavisnima Markom Torjancom, Tihomirom Milovcom te s naravno pet ruku NZH-a - i dalje čvrsti u namjeri da ga ne prihvate i ostave Bandićevu Stranku rada i solidarnosti i HDZ na suhom.

A proračun je za 2019. godinu planiran za nešto više od dva posto u odnosu na ovu ili, preciznije, na 8,1 milijardu kuna, te s proračunskim korisnicima na 10,2 milijarde kuna.

Najveći infrastrukturni objekt u koji će se ulagati iduće godine bit će rekonstrukcija rotora Remetinec. Za 90 posto radova predviđeno je 236 milijuna kuna dok je ostatak od 21 milijun kuna ucrtan za 2020. godinu, kada bi preostalih 10 posto trebalo biti završeno.

Žičara Sljeme po tko zna koji put čekat će neke bolje dane i jasno je da ni pedantni statističari više ne pamte koliko puta je najavljeno njeno otvaranje. Ono se, evidentno je iz proračuna, neće dogoditi 2019., a pitanje je hoće li je biti i početkom 2020. godine. Projekt vrijedan 251 milijun kuna tako je do daljnjega na čekanju, a nagodinu se za nju planira izdvojiti 29 milijuna kuna.

Naime, dosad je realizirano samo 10 posto od predviđenog, 40 posto se planira u 2019., a preostalih 50 posto u 2020. godini. No o tom potom.

Ono što bi građani mogli vidjeti, a da nije u nekoj 'papirnatoj' fazi, dva su modernizirana i uređena pothodnika za koje je predviđeno 16,2 milijuna kuna, sanacija sjeverne tribine maksimirskog stadiona, za koju je predviđeno tri milijuna kuna, tri reciklažna dvorišta (u Donjoj Dubravi, Sopnici-Jelkovec i na Žitnjaku) vrijedna 3,2 milijuna kuna; planira se i za 34 milijuna kuna energetski obnoviti šest javnih zgrada, a za sufinanciranje energetske obnove privatnih zgrada u projektu poznatijem kao 'Bandićev new deal' predviđeno je tek 7,8 milijuna kuna.

Za uređenje nerazvrstanih cesta predviđeno je 135 milijuna kuna, 24 milijuna za javnu rasvjetu, a 20 za gradska groblja.

  • +6
Gondola nove sljemenske žičare Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Ivanja Reka konačno bi trebala dobiti novu, 70 milijuna kuna vrijednu osnovnu školu. Od prve najave i provedenog arhitektonskog natječaja prošlo je više od dvanaest godina.

Nakon 30 godina čekanja i djeca OŠ Granešina u Dubravi konačno bi trebala vježbati u dvorani, a ne u predvorju škole, jer je planirano da se sportska dvorana vrijedna 23 milijuna kuna završi nagodinu.

Nacionalni stadion, o kojem se toliko pisalo nakon srebra nogometne reprezentacije u Rusiji, ne spominje se u proračunu ni u tragovima, jer ni lokacija još nije određena, dok se za Nacionalnu dječju kliničku bolnicu, u čijoj je gradnji partner država, planira izdvojiti milijun kuna za predinvesticijske aktivnosti. Projekt bi, prema najavama, svjetlo dana trebao ugledati 2021./22. godine.

Za ono što je još u papirima, a izdvojit će se velika sredstva, Centar je za gospodarenje otpadom, za koji je planirano 52,1 milijun kuna, izrada dokumentacije planirana je i za novu gradsku knjižnicu na mjestu Paromlina za sedam milijuna kuna…