GRADSKI TRG

'Ovakav spomenik Starčeviću uljez je u Osijeku!'

19.02.2011 u 19:49

Bionic
Reading

Najavljenim povratkom omiljene skulpture 'Grupa građana' na središnji osječki trg, ponovno je aktualizirano pitanje premještanja spomenika dr. Anti Starčeviću, koji je nasilno, protivno pravilima struke i volji većine građana, postavila bivša gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Antom Đapićem

Postavljanje masivnog realističnog spomenika dr. Anti Starčeviću na tek uređeni istoimeni gradski trg polovicom 2007. godine bilo je ustupak Branimira Glavaša koalicijskom partneru Anti Đapiću, koji je time želio i na simboličnoj razini pokazati da je Osijek grad pravaša. Danas, kada u suradnji s drugim partnerima grad ponovno vodi Glavašev HDSSB, gradonačelnik Krešimir Bubalo najavljuje povratak omiljene skulpture 'Ljudi', kipara Branka Ružića , poznatije kao 'Grupa građana', koja je više od dvadeset godina predstavljala sastavni dio djetinjstva i mladosti brojnih Osječana.

Zamjenica gradonačelnika i predsjednica osječkog Društva arhitekata Danijela Lovoković navodi da za oba monumenta na Trgu nema mjesta, pa će se morati odlučiti kamo sa spomenikom Anti Starčeviću. Na takve je najave predsjednik osječkog HSP-a i tajnik udruge Dr. Ante Starčevića, Mario Opačak, zaprijetio da će spomenik Ocu Domovine braniti i svojim tijelima optuživši gradske čelnike da na taj način preusmjeravaju pozornost javnosti s mnogo važnijih problema svojih sugrađana koje nisu u stanju riješiti.

'Kada smo na u Društvu arhitekata raspravljali kako treba urediti glavni gradski trg, pročelnik Odjela za urbanizam Tone Papić nije ni spomenuo da bi na Trgu trebao biti ikakav spomenik. Da jest, uređenje bi bilo podređeno tomu i spomenik Anti Starčeviću dobio bi dostojanstvo kakvo zaslužuje. Ovako smo napravili koncepciju Trga kao mjesta za društvena okupljanja koje podnosi jedino skulpturu poput 'Grupe građana', koja je više urbani ukras nego spomenik. Ni natječaj i idejno rješenje nisu predviđali spomenik i, kada su radovi završeni, HSP je došao s idejom da se na Trg ugura spomenik', sjeća se Miroslav Pavlinić, član IO Društva arhitekata.

Miroslav Pavlinić

Pronađen je tada kompromis i na natječaju je struka odabrala modernističko rješenje koje bi se uklopilo u koncepciju Trga. Pobjednički rad predstavljalo je nekoliko stuba sa sjenom na podu, koja bi simbolizirala Starčevića kako drži govor, no Đapiću se to nije svidjelo i izabrao je masivan realističan spomenik.

'Spomenik je na Trgu sada kao nekakav uljez i nije dobrodošao. Smatram da je pogriješio bivši gradonačelnik Zlatko Kramarić kada je pristao Trgu dati ime Ante Starčevića, kojega s Osijekom ništa posebno ne veže. Osim toga, Starčević je u testamentu napisao da ne želi spomenik, pa je taj čin nasilje i prema uspomeni na dr. Antu Starčevića. Autori idejnog rješenja Trga, Željka Jurković i Oliver Grigić, nikada to nisu prihvatili, ali politika je imala odlučujuću riječ. Bubalo je, u skladu s predizbornim obećanjem, odlučio na Trg vratiti 'Grupu građana', a ostavio je i mogućnost zadržavanja spomenika Anti Starčeviću, što mi doživljavamo kao truli kompromis jer Starčević će time dobiti sporednu ulogu, a Trg potpuno izgubiti koncepciju', zaključuje Pavlinić, koji je bio i gradski vijećnik SDP-a.

Skulptura 'Grupa građana', uklonjena s Trga prije početka obnove 2004. godine, čeka na odluku gradske vlasti u dvorištu Restauratorskog zavoda u Tvrđi, gdje je za njezinu obnovu utrošeno 40.000 kuna.