SELJACI KOD LUDBREGA

'Ovaj put ostajemo na ulici koliko treba'

07.03.2011 u 15:31

Bionic
Reading

Slavonskim poljoprivrednicima priključili su se i seljaci s ludbreškog područja koji su traktorima blokirali promet u Poljancu kraj Ludbrega, gdje su na isti način prosvjedovali prije godinu dana

I oni traže isplatu poticaja stopostotnom iznosu, legalizaciju poljoprivrednih objekata, smanjenje cijene zakupa poljoprivrednog zemljišta, isplatu kapitalnih ulaganja iz 2008. i 2009. godine te da komercijalne banke smanje kamatne stope na

kredite, kao i donošenje strategije poljoprivredne proizvodnje.

'Prošli put smo na ulici bili četiri dana. Ovaj put ostat ćemo koliko treba', rekao nam je Miljenko Ivanuša, koordinator prosvjeda u Poljancu, gdje cestu trenutno blokira 35 traktora. Ivanuša je najavio: 'Bit će nas još i više.'

Ivanuša ima farmu od 25 krava i junica. Osim što se suočava s rastom kamata na kredit koji je uzeo da otplati traktor za gotovo 800 kuna, nije u mogućnosti ni legalizirati svoju farmu.

'Da bih legalizirao svoju farmu, trebalo bi mi 150 tisuća kuna. Ni drugi nisu u boljoj poziciji. Tražimo od Vlade da učini isto što je Srbija postigla u jednom danu dekretom. Neka omoguće seljacima legalizaciju farmi za nula kuna kako bi bili spremni za Europsku uniju i novac koji oni daju poljoprivrednicima', kaže Ivanuša.

Traži se i reprogramiranje kredita. 'Mi ne tražimo da nam se oproste krediti niti da nam netko nešto da. Činjenica je da samo 16 posto onih koji su uzeli kredit u HBOR-u može ga i vratiti', dodao je Ivanuša.

'A kaj da vam velim? Mi ne živimo, mi preživljavamo. Za mjesec dana trebamo posijati kukuruz, a nemamo za gnojivo', rekao je.

Za izlazak na cestu spremni su i poljoprivrednici u Gornjem Vratnu, u zapadnom dijelu Varaždinske županije.

'Polako se skupljamo kako bismo u što većem broju blokirali problem', objasnio je koordinator prosvjednika Nikola Dombaj.