ZA ŽIVOT PO MJERI

Ova udruga uskače u pomoć državi na zadovoljstvo osoba s invaliditetom

06.03.2016 u 19:09

Bionic
Reading

Udruga 'Zamisli' od samih je početaka imala misiju pomoći i mladima sa i bez invaliditeta. Danas ima više od 100 korisnika koji nisu nužno stalni članovi udruge, nego se raspituju za knjige prilagođene slijepim osobama ili pak za prijevoz osoba s invaliditetom na fakultete. Pokazujemo kako osobama s invaliditetom treba dati punu podršku i naučiti da bilo koja vrsta invaliditeta nije prepreka da se ostvare određeni ciljevi i iskoriste potencijali koje kao osobe imaju, smatra Denis Marijon, osnivač i aktivist udruge

Želja da se osnuje ovakva udruga javila se 2005. godine kada je shvatio da u Hrvatskoj ne postoji ijedna koja bi istovremeno pružala podršku mladima i sa i bez invaliditeta.

'Nas devetero je odmah krenulo u akciju, jer smo u startu imali velik broj aktivista. Krenuli smo volonterski pa smo se postepeno prijavljivali na natječaje i rasli. Godine 2006. od svojih suradnika dobili smo i prvi kombi za prijevoz studenata s invaliditetom, da bismo 2009. godine razvili centar podrške za mlade, dobili daktilografa za gluhe, savjetovalište i brojne asistente. Paralelno s tim smo razvili i program 'Slušam, dakle vidim' koji obuhvaća prilagodbu filma i kazališta za slijepe osobe. To radimo i dalje, imali smo dosta premijera filmova prilagođenih slijepima po cijeloj Hrvatskoj. Sada još više radimo po kazalištima. Istovremeno smo osnovali i info centar za mlade i prve dvije-tri godine mnoge je zbunjivalo kako to da udruga osoba s invaliditetom pokreće info centar namijenjen svim mladima. Time smo pokazali da se osobe s invaliditetom mogu baviti i drugim temama, a ne samo onima koje su vezane za njihov invaliditet', prisjeća se Marijon.

Pripreme za maturu i susreti mladih

Osim navedenih projekata, nekoliko puta godišnje po hrvatskim gradovima organiziraju međunarodne razmjene mladih, koji kroz druženja razmjenjuju svoja iskustva.

'Bit svega je da se kroz susrete koje organiziramo po hrvatskim gradovima, a na kojima sudjeluju osobe sa i bez invaliditeta, svi zajedno druže, ali i upoznaju kako funkcioniraju slijepe osobe, osobe u invalidskim kolicima i da se mladi s invaliditetom što više aktiviraju. Kada mlade osobe tijekom susreta jednom nauče kako se guraju osobe u kolicima ili kako se vode slijepe osobe, to je iskustvo jednom zauvijek', objašnjava naš sugovornik.

Jednako tako, mladi s invaliditetom koji žele upisati fakultete imaju mogućnost priprema za polaganje mature, ali i kasniju virtualnu prilagodbu.
'Sve je prepoznatljiviji projekt pripreme za maturante s invaliditetom. Njima je to još veći životni korak od prosječnog učenika, jer trebaju naučiti sav sustav za literaturu ili prijevoz ili neki treći vid podrške. Mladi se javljaju već u studenom ili prosincu, a nakon toga se organiziraju pripreme i radionice, a potom u srpnju, kada upišu fakultet, tjedan dana su u udruzi kako bi prošli virtualni studentski svijet, poput odlaska u menzu', priča Marijon.

Korisnici, a ne članovi

U posljednjih nekoliko godina udruge su postale mjesta koja nude informacije i pomoć, a ujedno nemaju stroga pravila članstva. Ante Martić, izvršni direktor udruge 'Zamisli' i voditelj regionalnog info centra, napominje kako upravo udruge danas rade ono što država ne uspijeva odraditi u pojedinim područjima.

'Jedna udruga koja se bavi isključivo mladima nema širinu koju mi imamo, budući da pokrivamo nekoliko različitih tema. Ljudi koji nam se obrate dobivaju informacije od osoba s invaliditetom, što ima veliku funkciju uništavanja bilo kakvih predrasuda ili zabluda o osobama s invaliditetom. Unatrag posljednjih nekoliko godina drugačije se gleda na udruge, jer smo preuzeli neke uloge i zadaće koje država iz nekih razloga nije u stanju sama odrađivati. To se dobro vidi kroz planiranje Europskog socijalnog fonda gdje se organizacijama civilnog društva u ruke stavljaju određene aktivnosti koje obavljaju umjesto države', pojašnjava Martić.
U suradnji s Uredom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom trenutno su angažirani na pripremama konferencija koje će se održavati na hrvatskim Sveučilištima, a kojima će educirati kako studente, tako i profesore o mogućnostima osoba s invaliditetom.

'Trenutno je važno naglasiti jedan novi projekt podrške studentima s invaliditetom i uskoro će se po gradovima i sveučilištima u Hrvatskoj održavati konferencije i predavanja o potrebama i mogućnostima studenata s invaliditetom. Važno je napomenuti da, sada kada je po prvi puta otvoren natječaj za prilagodbu literature za osobe s invaliditetom, razvili smo partnerstva za čije smo studente nekada radili poput brojnih fakulteta i Sveučilišta. Svi mladi zainteresirani za suradnju mogu nam se javiti putem naše web stranice ili osobno doći. Udruga je, napominjemo, jednako namijenjena mladima bez i sa invaliditetom', zaključuje Marijon.