ANALITIČARI O ODNOSIMA U KOALICIJI

'Ova natezanja na sjednici Vlade ostavila su loš dojam!'

10.02.2012 u 12:47

Bionic
Reading

Na jučerašnjoj sjednici Vlade svjedočili smo napetostima između nekoliko ministara: iskrilo je između Holy i Čačića, pa između Milanovića i Holy i Čačića, a bilo je 'opasno' i između Čačića i Vesne Pusić te između Linića i Komadine. Pribrojimo li tome da već danima tinja i kanonada 'off the record' napada između SDP-a i HNS-a kroz medije, naš upit prema analitičarima bio je trebamo li se zabrinuti oko snage vladajuće koalicije ili je ovo samo neobična eksplikacija demokratičnog dijaloga

'Dvije godine ste bili u koaliciji i imali ste dovoljno vremena za pripremu. No, mi sada imamo nesnalaženje, odnose u Vladi koji nisu uređeni te nesporazume i neslaganja koja ostavljaju dojam da ova Vlada i nije najkompetentnija', dosta je bio žestok u rezimiranju ocjene politički analitičar Jaroslav Pecnik.

Činjenica je da sumnje u stabilnost ovako komplicirane koalicije nisu od jučer. '­Ako se pita HDZ, Kukuriku koalicija na vlasti neće izdržati ni dvije godine', tu teoriju šefica glavne oporbene stranke Jadranka Kosor neizravno je izrekla u izbornoj noći i, koliko god tada zvučala nevjerojatno, trzavice koje zadnjih dana potresaju Vladu vrlo lako bi tu hipotetsku teoriju Jadranke Kosor mogle pretvoriti u stvarnost.

Na jučerašnjoj sjednici Vlade, sve je, podsjetimo, nizbrdo krenulo nakon što je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić predstavio Zakon o Agenciji za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija. Tada se za riječ javila ministrica zaštite okoliša Mirela Holy kojoj je zasmetalo što se ovim zakonom preklapaju uloge nove agencije i HERA-e te uskoro dobila oštar odgovor svog stranačkog šefa i premijera Zorana Milanovića

'Ovakve primjedbe iznose se na Vladinim koordinacijama i radnim skupinama, gdje ste vi tada bili? To je jedino moje pitanje', očitao je Milanović bukvicu Holy, no nakon što se ona požalila da joj je zakon stigao prekasno, premijer ga je, unatoč protivljenju Čačića, povukao.
 
Iako su se ministri i premijer jučer prvi put porječkali pred kamerama, to nije bio prvi sukob na relaciji Holy - Čačić. Povod za prvo koškanje između ministara prije desetak dana bila je hidroelektrana Ombla. Naime, Holy je tada navodno na jednoj od vladinih koordinacija dovela u pitanje ekonomsku opravdanost izgradnje hidroelektrane i dobila odgovor od Čačića: 'Ministrice Holy, ne zamarajte svoju glavicu ekonomskim temama jer ima tko brinuti o tome.' Holy i Čačić danas pak tvrde da se takav razgovor uopće nije dogodio. 
 
Dok su se u slučaju Čačić-Holy SDP i HNS barem uskladili u demantijima, još uvijek nije jasno što se točno dogodilo u slučaju Ferenčak, o čemu je tportal već pisao. Naime, i dalje nije jasno je li premijer Zoran Milanović bio upoznat s namjerom da se tajnika HNS-a Srećka Ferenčaka, nepravomoćno osuđenog u aferi Nanbudo, imenuje u nadzorni odbor JANAF-a ili je prvi potpredsjednik Vlade Čačić to napravio na svoju ruku, Milanoviću iza leđa. U svakom slučaju, i slučaj Ferenčak uspio je podijeliti ministre u mišljenju – dok ministrica vanjskih i europskih poslova  Vesna Pusić u imenovanju nije vidjela ništa sporno, ministar prometa Zlatko Komadina novinarima je otvoreno kazao da bi on na Ferenčakovu mjestu odstupio.
 
Dok su se različita mišljenja od koalicijskih partnera još i mogla očekivati, Čačić je na jučerašnjoj sjednici Vlade zaradio i packe od potpredsjednice svoje stranke Vesne Pusić, koja mu je zamjerila što je na sjednicu Vlade poslao Prijedlog Zakona o stečaju, i to bez blagoslova njezinog ministarstva. Možda sat vremena ranije SDP-ovi Slavko Linić i Zlatko Komadina iskazali su različit stav oko ukidanja nekih praznika – Linić je bio za, a Komadina protiv.

Kada se tome dodaju istupi IDS-ovog Damira Kajina oko povećanja PDV-a i saborskih mirovina te neugodna situacija u kojoj se Kukuriku koalicija našla uoči samih izbora kada je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš morao izletjeti s izborne liste zbog prometne nesreće i vožnje u alkoholiziranom stanju, ostavlja se dojam da odnosi u Vladi nisu idilični, te da, dapače, neslaganja i netrpeljivosti ima sve više. 
 
Ako se pita političkog analitičara Jaroslava Pecnika, jedno je ime koje se u tim razmiricama najčešće ponavlja, i to je ono Radimira Čačića. 'Od početka je bilo jasno da će HNS zbog uspjeha stranke dobiti krila i da će kao klijentelistička stranka, što je, promovirati svoje ljude. No, to promoviranje im je sada donijelo ne samo sukob na relaciji SDP – HNS, nego i sukob unutar samog HNS-a, i to između dvoje najjačih stranačkih ljudi, Vesne Pusić i Radimira Čačića. Pusić se vjerojatno nada da neće sve eskalirati, no sada se pokazuje da Čačić postaje problem i u HNS-u i u koaliciji', smatra Pecnik, koji kao najveći problem zapravo vidi Čačićevu aroganciju i ego. 
 
Pecnik Čačiću priznaje da je sposoban ministar, no pita se može li ta sposobnost nadoknaditi njegovu aroganciju nastupima i komunikaciji. 'Sada pucaju komunikacije i strpljenje. SDP je svjestan da ne može bez Čačića, ali ne zna što bi s njim', kaže Pecnik
 
Radimir Čačić
i prije je, zbog suđenja  za prometnu nesreću u Mađarskoj, bio problem za Kukuriku koaliciji, kaže pak politički analitičar i znanstveni novak Centra za politološka istraživanja Višeslav Raos
 
'Ovdje se radi o političkom profilu jedne osoba koja nije uvijek spremna na kompromis. Tu sada zapravo nije došlo do neke promjene koja bi trebala iznenaditi koalicijske partnere. Oni se svi dobro poznaju jer su već nekoliko godina u koaliciji i znaju kakav tko ima karakter i što mogu očekivati. Još je prerano govoriti može li se iz ovog što se jučer dogodilo na sjednici Vlade zaključiti da su odnosi u koaliciji narušeni. Ja smatram da je dobro da je tu postojala transparentnost te da smo te razmirice mogli vidjeti javno. S druga strane, nije dobro da pojedinci monopoliziraju više poslova u Vladi. Bez obzira na transparentnost, ovo jučer, naravno, ostavlja loš dojam', smatra Raos
 
No, i ako jučerašnje razmirice i Čačića stavimo po strani, Kukuriku vladi i dalje ostaje problem da se pojedini zakoni uopće nisu trebali pojaviti na sjednici jer nisu prošli kroz sva ministarstva, što ostavlja loš dojam o pripremljenosti Vlade Zorana Milanovića. S druge strane Markovog trga, u Saboru, situacija nije puno bolja. Mjesec i pol dana nakon konstutuiranja novog saziva Sabora i dalje nije oformljeno takozvano Nacionalno vijeće za korupciju, Povjerenstvo za sukob interesa radi u krnjem sastavu i i trenutno ne može donositi nikakve odluke, zastupnici se žale da im vladajuća garnitura ne dostavlja materijale za raspravu na vrijeme, a i sam parlament trenutno je na dvotjednoj pauzi jer zastupnici jednostavno nisu imali o čemu raspravljati. 
 
'Kukuriku koalicija izbore je prije svega dobila obećanjem da će biti drukčija od HDZ-a. U koaliciji bi trebali paziti da si ovakvim situacijama i stvarima poput kadrovskih rješenja ne stvaraju loš imidž tako rano', zaključio je Raos

Sukob na jučerašnjoj sjednici Vlade