amnesty international

Ova međunarodna organizacija zabranila bi 'robote ubojice', a evo i zašto

29.08.2018 u 20:51

Bionic
Reading

Nevladina organizacija za ljudska prava Amnesty International pozvala je u ponedjeljak međunarodnu zajednicu na zabranu upotrebe autonomnih sustava koji su poznatiji kao 'roboti ubojice'

U priopćenju organizacije navodi se kako tehnološki napredak nadmašuje međunarodne zakone te da je potrebno zabraniti smrtonosno automatsko oružje prije nego što za to bude kasno.

Priopćenje je izdano nakon sastanka međunarodnih stručnjaka iz desetak zemalja održanog u organizaciji Ujedinjenih naroda u Ženevi, a kako bi se razgovaralo o načinima definiranja i zakonskog reguliranja 'robota ubojica'.

'Roboti ubojice više nisu stvar znanstvene fantastike. Tehnološki razvoj oružja nadmašuje međunarodni zakon, počevši od dronova s umjetnom inteligencijom do autonomnog oružja koje može samo birati mete. Krećemo se prema budućnosti u kojoj bi ljudska vrsta mogla biti isključena iz donošenja odluka o upotrebi sile', kazao je stručnjak Amnesty Internationala za umjetnu inteligenciju Rasha Abdul Rahim.

>>> Ovaj ruski vojni robot iz obitelji Kalašnjikova otporan je na metke

Stručnjak je dodao da je potrebno promijeniti pravac kako bi se spriječili distopijski scenariji u kojima bi se velike sile uključile u utrku stvaranja naoružanja visoke tehnologije.

Roboti koji se ne znaju ponašati 'robotski' Izvor: Tech Crunch / Autor: Miroslav Wranka

Podsjetimo, više od stotinu stručnjaka za umjetnu inteligenciju, predvođeni osnivačem tvrtke Tesla Elonom Muskom, pozvalo je prošle godine UN da zabrani upotrebu oružanih autonomnih sustava.