'brutalno BOLESNO'

Ova je igračka razbjesnila britanske parlamentarce i veterane rata u Afganistanu, a evo i zašto

13.09.2018 u 22:20

Bionic
Reading

Britanski veterani rata u Afganistanu te pojedini zastupnici u britanskom parlamentu obrušili su se na poznatog proizvođača igračaka koji je počeo prodavati maketu koju su nekadašnji vojnici proglasili 'bolesnom'

Kako piše britanski tisak, riječ je o maketi tipične afganistanske jednokatnice koja može poslužiti kao dio maketarskih diorama.

Spornu maketu proizvodi poznati britanski proizvođač Airfix, a model tipične afganistanske kuće prikazan je kao ruševina te se prodaje po cijeni od 32,99 funti.

Prema pisanju britanskog tiska, nekolicina veterana rata u Afganistanu izrazila je gađenje spram makete, a na proizvođača se obrušila i zastupnica u parlamentu te članica parlamentarnog Odbora za obranu Madeleine Moon.

'Ovaj sukob nije dio mračne prošlosti, već današnjice. Civili svakodnevno ginu u zračnim napadima. U Afganistanu se još uvijek nalaze britanski vojnici koji pokušavaju spriječiti krvoproliće. Mislim kako maketa trivijalizira traumu svakodnevnog života u Afganistanu', kazala je Moon.

Nekadašnji pripadnik britanskih specijalnih postrojbi Ben Griffin i član veteranske udruge Veterani za mir kazao je kako 'novinarska izvješća i televizijske drame učestalo isključuju brutalnost modernog ratovanja'.

'Koalicijske snage uništile su tisuće afganistanskih domova, kojom prilikom su ranjavane ili ubijene čitave obitelji. Ako ništa drugo, Airfixu ova maketa nije trebala.'

  • +17
Povratak iz Afganistana Izvor: MORH / Autor: M Čobanović

'Nisam mogao vjerovati svojim očima. Da ste vlastitim očima vidjeli užase rata u Afganistanu, zasigurno ne biste poželjeli da se vaše dijete igra modelom uništene afganistanske kuće. Mislim da je maketa poprilično bolesna', izjavio je pak britanski vojnik koji je želio ostati anoniman.

Iz tvrtke Hornby, u čijem je vlasništvu Airfix, još nije stiglo priopćenje na reakciju nekadašnjih vojnika i parlamentarne zastupnice.