analizira boško picula

Ova afera neće izazvati tektonski politički poremećaj: Uz Horvata, odletjet će nekoliko ministara, no problem je u nečem drugom

21.02.2022 u 12:28

Bionic
Reading

'U konsolidiranim demokracijama činjenica da se pravosuđe bavi nekolicinom ministara, a da neki od njih završe čak i u zatvoru, dovela bi do tektonskih poremećaja i u najmanju ruku sveobuhvatne rekonstrukcije vlade, ako ne i prijevremenih izbora', smatra politolog i komentator tportala Boško Picula u komentaru na vikend uhićenje ministra Darka Horvata

Takva je situacija u Hrvatskoj moguća, ali ne i vjerojatna, dodaje on.

'Po svemu sudeći, doći će do ograničene rekonstrukcije u kojoj će osim Horvata biti zamijenjeno još nekoliko ministara, a zapravo se radi o dobroj prigodi premijeru Andreju Plenkoviću da osvježi kadar i dovede ljude za koje smatra da mogu izdržati do kraja mandata. Vladajuća većina još je uvijek stabilna, a čak i da dođe do prijevremenih izbora, nisam siguran da bi njihovi rezultati doveli do značajne promjene odnosa snaga', drži Picula.

U javnosti se spekulira o novim uhićenjima nekih ministara, a sugovornik tportala tumači da je to samo dokaz da se ne radi o pojedinačnom, nego o kolektivnom problemu.

'Dakle zapravo nije problem u pojedincima, nego u sustavu koji je već desetljećima naštiman tako da podržava ili u najmanju ruku ne prepoznaje malformacije kojima se javnim novcem financiraju privatni interesi. Radi se o pogubnoj političkoj praksi koja u drugim sredinama automatski izaziva nove izbore, no kod nas sustav naprosto ne funkcionira', dodaje Picula.

  • +13
Izvanredna presica Andreja Plenkovića o uhićenju ministra Darka Horvata Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Plenkovićevu subotnju konferenciju za novinare, na kojoj se žestoko obrušio na Državno odvjetništvo i USKOK zbog 'tajminga' Horvatova uhićenja, baš u tjednu u kojem je on navodno ostvario spektakularne rezultate na svim frontama, Picula također tumači kao barem suptilan pritisak na tužitelje.

'Takve izjave ni na koji način ne pomažu pravnoj sigurnosti u Hrvatskoj: svatko, od Vlade i parlamenta do pravosuđa, svoj posao naprosto mora obavljati potpuno neovisno. Takva situacija možda može biti neugodna za Plenkovića i Vladu, što očito i jest, ali i u njihovom interesu je da se ovakvi problemi što prije razriješe. Kada se uhićuje ministre, nijedan tajming ne može biti dobar i povoljan ni za njih, ni za cijelu državu. Loše je, gotovo nevjerojatno to da Hrvatska već desetljećima ne uspijeva prevenirati skandale ove vrste', kaže Picula.

  • +3
Ministar Darko Horvat dolazi pred Županijski sud nakon ispitivanja u USKOK-u Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas

'Što se tiče Državnog odvjetništva, ono ni zakonski ni praktično ni na koji način ne smije biti kontrolirano i mora uživati potpunu autonomiju u svome radu. Ovakve situacije, koliko god bile neugodne i za Vladu i za cijelo društvo, ipak daju nadu da pojedine grane vlasti zaista funkcioniraju u skladu s Ustavom i zakonima', zaključuje Picula.