vruća tema

Otvoreno o knjizi Martine Dalić: Tko su ortaci iz Agrokora i hoće li se bivša ministrica vratiti u politiku

30.10.2018 u 06:31

Bionic
Reading

Niz pitanja otvoren je jučer nakon premijere knjige 'Agrokor: Slom ortačkog kapitalizma' autorice Martine Dalić, koja je s funkcije u Vladi otišla upravo zbog nerazjašnjenih pitanja oko donošenja zakona kojim se sanirao posrnuli koncern

Bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, otišla u jeku afere Agrokor, jučer je na predstavljanju svoje knjige 'Agrokor: Slom ortačkog kapitalizma' ustvrdila kako nije bilo namjere urote i korupcije u rješavanju krize u tom koncernu.

  • +11
Dolazak poznatih uzvanika na promociju knjige Martine Dalić Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

A tko su ortaci koje spominje bila je tema jučerašnjeg Otvorenog u kojem su gostovali financijski analitičar, Danko Sučević, novinar Jutarnjeg lista, Frenki Laušić, politički analitičar Pero Maldini i kolumnist Večernjeg lista Ratko Bošković, prenosi HRT.

'Knjiga je namijenjena svima koji su zainteresirani za uvid u restrukturiranje Agrokora. Radi se o njezinom svjedočenju, ali i o knjizi koja je duboko ideološka budući da se Martina Dalić zalaže za tržišnu ekonomiju, bez uvlačenja u priču poreznih obveznika. Knjiga ima novih stvari i pikanterija', dodao je. Očekuje da će se Božo Petrov i Ivica Todorić - naljutiti. 'Martina Dalić je kritična i prema Gordanu Jandrokoviću i Miloradu Pupovcu, a nije zadovoljna ni pasivnošću ministra Gordana Jandrokovića', kazao je Frenki Laušić.

  • +6
Prosvjednici protiv knjige Martine Dalić ispred NSK u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Ratko Bošković se razveselio naslovu, ali je razočaran jer smatra da su čitatelji zakinuti za imena nekih 'ortaka'. Da se naslutiti tko su oni bili, ali isto to vrijedi i za Martinu Dalić, rekao je. Danko Sučević je kazao kako Martina Dalić, ma koliko kritizirala Todorića i neimenovane ortake kojima nije u interesu spašavanje Agrokora -  njih nije imenovala. Razvija se 'teorija zavjere', kako bi se opravdali vlastiti postupci, smatra. 

Pero Maldini je kazao kako 'ortački kapitalizam' ne podrazumijeva ortake. Radi se o procesu privatizacije čiji je Agrokor izdanak. Bilo je i drugih takvih tvrtki, ali je Agrokor postao prevelik i postao je tvrtka od javnog interesa. 'Bitno je naglasiti da se, za razliku od sličnih situacijama u drugim tržišnim ekonomijama gdje su se takve firme sanirale novcem poreznih obveznika - ovdje to nije dogodilo. Hajka koja se stvorila zasjenila je pravo stanje stvari. Knjiga govori o činjenicama koje su povjerljive, i bit će zanimljiva reakcija onih koji će ih pokušati osporiti', smatra Maldini.