U ZAVRŠNICI PREGOVORA S EU

Otvoreno društvo ponovno u Hrvatskoj

31.03.2011 u 18:28

Bionic
Reading

U Zagrebu je danas održana konferencija za medije vezana za novosti o pojačanom angažmanu mreže fondacija Otvoreno društvo u Hrvatskoj. U završnici pregovora s Europskom unijom odlučili su pojačanim angažmanom poduprijeti proces demokratske konsolidacije Hrvatske

O pojačanom angažmanu fondacije govorili su: Tin Gazivoda, savjetnik mreže fondacija Otvoreno društvo za Hrvatsku, Domagoj Račić voditelj Odbora Kriznog fonda za Hrvatsku i Renata Ćuk, programska koordinatorica Kriznog fonda za Hrvatsku.

U svom priopćenju za javnost ističu kako smatraju da je 'kombinacija posljednje faze pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji, ozbiljne ekonomske krize i drugih aktualnih okolnosti izazov za vrijednosti otvorenog društva, pa je međunarodna mreža fondacija Otvoreno društvo odlučila  pojačanim angažmanom poduprijeti proces demokratske konsolidacije Hrvatske. Ovaj pojačani angažman mreže fondacija ostvaruje se na više načina – kroz tematske programe, Krizni fond i ciljane tematske rasprave o ključnim temama'.

Savjetnik mreže fondacija Otvoreno društvo za Hrvatsku Tin Gazivoda napomenuo je da se kroz tematske programe trenutno podržavaju projekti u više područja, uključujući ljudska prava transparentnost i dobro upravljanje obrazovanje kulturu i medije. Realiziraju se i projekti koji se bave položajem osoba s intelektualnim teškoćama i problemima mentalnog zdravlja, Roma i drugih marginaliziranih skupina, projekti podrške nezavisnim analitičkim centrima i projekti razmjene iskustava organizacija civilnog društva te stipendijski programi.

Tin Gazivoda napomenuo je kako će se organizirati i ciljane tematske rasprave o aktualnim društveno-političkim pitanjima, te drugi posebni projekti. Gazivoda ističe kako se u suradnji s njemačkom zakladom Heinrich Boll priprema konferencija o posljednjoj fazi procesa pregovora s Europskom unijom koja će se održati u drugoj polovici svibnja, a na kojoj će naglasak biti na još uvijek otvorenim pitanjima vezanim za poglavlje 23 – Pravosuđe i temeljna prava.

Domagoj Račić, voditelj Odbora Kriznog fonda za Hrvatsku istaknuo je da ekonomska kriza u Hrvatskoj još uvijek traje, a njene društvene posljedice dodatno narušavaju društvenu koheziju. U prosincu 2010. raspisan je prvi natječaj mreže fondacija Otvoreno društvo u Hrvatskoj nakon više od pet godina - za Krizni fond, namijenjen projektima koji ublažavaju društvene posljedice ekonomske krize. Podupiru se projekti iz područja smanjenja nezaposlenosti i siromaštva, samozapošljavanja i malog poduzetništva, obrazovanja, nezavisne kulture i ljudskih prava. Krizni fond prihvaća i prijave projekata javnog sektora, uz odgovarajući udio sufinanciranja (50 posto). Projekti se prijavljuju tijekom 2011, ali se dijelom mogu provoditi tijekom 2012. godine, što omogućuje i prijavu složenijih i zahtjevnijih projekata.

Renata Ćuk, programska koordinatorica Kriznog fonda za Hrvatsku, istaknula je da je na prvi rok za prijavu (1. veljače) pristiglo ukupno 209 projektnih prijedloga. Od toga je 184 'malih projekata' s proračunom do 140.000 kuna i 25 'velikih projekata' s proračunom iznad 140.000 kuna. Najveći broj prijavljenih 'malih projekata' bavi se smanjenjem nezaposlenosti i siromaštva (25 posto) te širenjem ponude kulturnih sadržaja u području nezavisne kulture (23 posto). Ostali projekti fokusirani su na samozapošljavanje i razvoj malog poduzetništva (14 posto), pristup obrazovnim programima ili poboljšanje kvalitete obrazovanja za djecu i mlade iz obitelji neposredno pogođenih krizom (10 posto) ili na direktnu pomoć građanima i građankama u osvještavanju, zagovaranju i ostvarivanju ljudskih prava(šest posto). Prema objavljenom natječaju, sljedeći rok za prijavu projekata je 1. svibnja 2011.