ZBOG REGISTRA FRCAJU ISKRE

Otvoreni rat SDP-a i Karamarka

09.04.2010 u 17:59

Bionic
Reading

Nakon što je predsjednik SDP-a Zoran Milanović optužio policiju za represiju u istrazi objave registra branitelja, reagirala je i sama policija

'To je jedna politička i politikantska stranačka poezija. Ja se bavim puno ozbiljnijim poslom, a to je provođenje zakona, pa odbijam takve insinuacije', prenosi Jutarnji list komentar prvog MUP-ovca Tomislava Karamarka. Ministar unutarnjih poslova osvrnuo se tako na optužbe SDP-a da policija provodi represiju.

Podsjetimo, SDP-ov šef Zoran Milanović policiju je danas optužio za represiju. 'Policija provodi represiju, ministar unutarnjih poslova govori o detaljima istrage, najavljuje tko će biti uhićen, a tko pušten. U demokratskim zemljama taj posao radi policija, a ne politika', rekao je Milanović

Nešto prije samog Karamarka Ministarstvo unutarnjih poslova reagiralo je priopćenjem koje potpisuje glasnogovornik ministarstva Krunoslav Borovec. Naime, policija u priopćenju ističe da SDP vrši političke pritiske na rad policije koji se ovaj put žele staviti u kontekst zaštite ljudskih prava.

'Postupanje policije u slučaju objave dijela registra branitelja temelji se na zahtjevu Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu od 7. travnja 2010. godine u vezi s kaznenim djelom iz članka 351. stavka 2. Kaznenog zakona. Zahtjevom je policiji naloženo provođenje kriminalističkog istraživanja te provođenje drugih mjera i radnji u smislu članka 177. i članka 179. Zakona o kaznenom postupku. U svim dosadašnjim izjavama vezanim za ovaj slučaj jasno je rečeno da objava podataka iz registra branitelja, koji je klasificirani dokument označen oznakom 'Tajno' predstavlja kazneno djelo odavanje službene tajne. Također i sadržaj objavljen 6. travnja predstavlja klasificirani tajni podatak. Nitko od osoba obuhvaćenih kriminalističkim istraživanjem do sada nije izrazio pritužbu na rad i postupanje policije, pa ne vidimo razloga da to u njihovo ime čine političke stranke.

Izjava ministra g. Tomislava Karamarka o puštanju g. Marka Rakara odnosila se na tumačenje zakonske procedure temeljem koje je on zadržan. Naime, razlog zadržavanje je bio provođenje naloga Istražnog suca Županijskog suda u Zagrebu od 8. travnja 2010. godine, što predstavlja sljedeću pravnu osnovu za rad i postupanje policije. Dakle, griješe oni koji misle da policija nije trebala reagirati i ispuniti svoju zakonom predviđenu ulogu te postupiti po zahtjevu Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu i nalogu Istražnog suca Županijskog suda u Zagrebu. S obzirom na to dase ne radi o prvom pritisku na rad policije i prvom pokušaju da se taj rad ispolitizira, ističemo da smo svjesni da u vrijeme snažne borbe protiv korupcije, organiziranog kriminaliteta, kao i kriminaliteta općenito postoje oni koji takav rad policije promatraju isključivo s aspekta svog političkog interesa', stoji u priopćenju MUP-a.