ZBOG SREĆKA FERENČAKA

Otvoreni rat SDP-a i HNS-a 'off the record' objašnjenjima

Bionic
Reading

Imenovanje nepravomoćno osuđenog HNS-ovca Srećka Ferenčaka za predsjednika nadzornog odbora Janafa potresao je Vladu do te mjere da su vodeće stranke koalicije SDP i HNS ušle u otvoreni rat neslužbenim informacijama. Službeno, o međusobnim odnosima ne žele dati nikakvu informaciju, ali zato se može doći do vrlo oprečnih 'off the record' objašnjenja

Još u vrijeme predizborne kampanje, kritičari Kukuriku koalicije upozoravali su na staru boljku iste koalicije predvođene Ivicom Račanom od 2000. godine, a to je odnos SDP-a i HNS-a. Zoran Milanović i Radimir Čačić dolaskom na vlast 4. prosinca 2011. trudili su se ostaviti dojam ozbiljnih partnera ujedinjenih u borbi za Hrvatsku, no stranački interesi i taštine ipak nekako nađu način da se zasite. Slučaj Ferenčak to je i dokazao.

IMENOVANJE FERENČAKA U JANAF UKAZALO NA RAZDOR U KOALICIJI?

Podsjetimo, prošloga tjedna je Radimir Čačić kao prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva imenovao tajnika svoje stranke Srećka Ferenčaka za predsjednika Nadzornog odbora strateške energetske državne tvrtke Janaf. S obzirom na to da je Kukuriku koalicija ukinula praksu izbora članova nadzornih odbora javnim natječajem, javnost je bila pripremljena za imenovanja iz političkih redova, ali izbor Srećka Ferenčaka odmah je izrazito negativno odjeknuo u javnosti jer Ferenčak je bio opterećen nepravomoćnom presudom u Aferi Nanbudo.

Medijski napisi i zahtjevi novinara da Vlada objasni tu skandaloznu odluku doveli su do ekspresne smjene Ferenčaka kojeg je zamijenio novi HNS-ovac, Krešimir Komljenović. Janaf je očito okupirao HNS, ma koliko Čačić novinare uvjeravao da oni nisu kao HDZ i da 'nema nikakve podjele državnih tvrtki među koalicijskim partnerima'.

Čačić je prošloga tjedna bio jedini član Vlade koji je dao službenu izjavu nakon ove afere. Kako bi sve izgledalo odgovornije i pravednije, naglasio je da je Ferenčak sam inzistirao na smjeni: 'Gospodin Ferenčak, koji je čovjek visoke razine političke i osobne odgovornosti, svjestan je potencijalne štete koju je ovakav medijski tretman mogao učiniti za našu koaliciju i zatražio je od mene da poduzmem mjere kao resorni ministar da se promijeni prijedlog HANDA-e i ja ću to, dakako, i učiniti'.

MILANOVIĆ JE ZNAO ZA RAZRJEŠENJE FERENČAKA, A JE LI I ZA IMENOVANJE?

Bio je to flaster na boljku koju koalicija ne može sakriti a krije se u odnosu premijera i prvog potpredsjednika. Naime, novinari su Čačića pitali je li o cijelom 'slučaju Ferenčak' bio informiran premijer Zoran Milanović, na što je Čačić rekao: 'Naravno da jest i složio se sa mnom u svemu što sam rekao.'

Ostalo je nejasno je li premijer znao i za Ferenčakovo imenovanje, ili prvi potpredsjednik Čačić želi reći da se s premijerom konzultirao samo oko procesa razrješenja? Naime, već ujutro, na dan Ferenčakovog razrješenja, medij su baratali neslužbenim informacijama iz SDP-u bliskih izvora da premijer 'nije ništa znao o imenovanju Ferenčaka'. Izvodili su se već zaključci da je to sve Čačić učinio na svoju ruku, da je HNS odigrao SDP-u iza leđa, da vlada napetost između dvije ključne stranke koalicije.

Na naš službeni upit glasnogovornici Vlade je li premijer Milanović saznao za imenovanje Ferenčaka od Čačića, iz medija ili trećeg izvora, i je li doista zatražio njegovo skidanje u zadnji čas, nismo mogli dobiti nikakav službeni odgovor. Nismo, dakle, dobili ni odgovor na pitanje je li nastala napetost između HNS-a i SDP-a.

SLUŽBENI MUK I SPIN-DOKTORSKI KAOS

Obrazloženja nije bilo niti od strane HNS-a. Na upit je li točno da je potpredsjednik Čačić na svoju ruku imenovao Ferenčaka, da je to učinio premijeru iza leđa, također nismo mogli dobiti službeni odgovor. Glasnogovornici su, službeno, ušutjeli.

Naime, ako priznaju da Čačić nije obavijestio Milanovića o imenovanju Ferenčaka onda Vlada priznaje i da koalicija ima ozbiljnih problema u komunikaciji, a moguće i u donošenju važnih odluka. Ako, s druge strane, priznaju da su Milanović i Čačić razgovarali o imenovanju, a Milanović nije unaprijed reagirao, onda dolazi u pitanje scenarij o premijerovoj posvemašnoj nevinosti.

Blokadom službenih komunikacijskih kanala započeo je, međutim, otvoreni rat neslužbenim informacijama iz SDP-a i HNS-a.

SDP U OFF-U: MILANOVIĆ NIJE ZNAO, ZA SVE JE KRIV ČAČIĆ

Izvori bliski Zoranu Milanoviću uvjeravaju nas da je premijer za Čačićevu odluku saznao tek dan nakon imenovanja te da je zbog same odluke, ali i Čačićeve nepromišljenosti, bio prilično ljut. Već sljedeći dan razgovarao je s Čačićem te je donesena odluka o Ferenčakovoj smjeni. U prijevodu, SDP-ovci žele ostaviti dojam da Milanović ima problema sa svojeglavim Čačićem koji grabežljivo zauzima Janaf, ali ga na kraju ipak uspijeva svladati jer je dobar i pošten vođa.

HNS U OFF-U: MILANOVIĆ JE ZNAO ZA IMENOVANJE DALEKO UNAPRIJED

S druge strane, HNS-ovci se osjećaju kao junior partner u službi boksačke vreće. Nitko službeno ne želi potvrditi da je Čačić ipak na vrijeme obavijestio Milanovića o imenovanju Ferenčaka, ali svoju čast brane off the record objašnjenima u kojima tvrde da je 'Milanović daleko unaprijed znao za imenovanje Ferenčaka jer je šefica računovodstva HANDA-e (agencija koja ima udio u Janafu i imenuje dva člana NO-a) tu odluku javila u Vladu prije samog postupka imenovanja'.

Osim toga, iz HNS-a tvrde da u HANDA-i sjedi 'žena iz Ministarstva financija koja je sve puno ranije mogla javiti SDP-ovom ministru financija Slavku Liniću'.

'Ovo je njihova medijska igra protiv nas kojom štete nama, ali i sebi i cijeloj koaliciji. Nama se prigovara da smo grabežljivci, što nije istinita ni pravedna ocjena. Mi smo u Vladi junior partneri i nas će se truditi prikazati u najodvratnijem svjetlu. Ako što pođe po zlu u gospodarstvu, za to će biti odgovoran Čačić', uvjereni su u HNS-u.

Činjenica je da ni danas, dva dana nakon smjene Ferenčaka i nakon nekoliko dramatičnih naslova po medijima koji su proizašli isključivo iz 'off the record' ponuda iz dvaju PR stožera, nemamo pravo objašnjenje ni jasnu sliku, kako se odlučuje i komunicira unutar koalicije. SDP, HNS, pa ni zajednička glasnogovornica Vlade nisu izašli pred javnost i objasnili pozadinske manevre oko slučaja Ferenčak. Ne znamo niti je li afera zajednički problem koalicijski partnera ili izolirani propust, ali kao izvjestitelji iz Vlade osjetili smo nesumnjivo da su i SDP i HNS preko svojih PR službi spremni udarati jedni po drugima. Za sada, naravno, 'neslužbeno', ali to je već dovoljno ozbiljno svjedočanstvo o narušenim odnosima dvaju važnih koalicijskih partnera.