ODLUKA VEM-A

Otvoreni, Narodni i Katolički radio dobili koncesije na 15 godina

12.01.2012 u 13:07

Bionic
Reading

TV Slavonije i Baranje i TV Nova iz Pule dobili su dvanaestogodišnje koncesije za emitiranje programa u regijama D1, odnosno D5, dok su petnaestogodišnje radijske koncesije na državnoj razini dobili Narodni radio Juraja Hrvačića, Otvoreni radio i Katolički radio, a Radio Rivi dodijeljena je koncesija na 12 godina za rad na području Splitsko-dalmatinske županije, odlučilo je na današnjoj sjednici Vijeće za elektroničke medije (VEM)

Lokalne TV postaje morat će za navedeni period izdvojiti 2,1 milijun kuna, dok će radijske na nacionalnoj razini uplatiti 1,8 milijuna kuna, a Radio Riva 405 tisuća kuna. Osim postaja koje su koncesije dobile, nitko drugi se za njih na natječaj nije javio.

VEM je istovremeno odbio produljiti koncesiju Gradskoj televiziji iz Zadra koja će se u roku 48 sati morati ugasiti, a Vijeće će raspisati novi natječaj za koncesiju D 71 koja pokriva područje od Zadra, Nina preko Sukošana do Prekog.

Zašto Gradska TV nije dobila produljenje koncesije predsjednik VEM-a Zdenko Ljevak nije obrazložio, tek je rekao da 'ponuđeni program očito nije zadovoljio članove Vijeća'.

Gradska televizija je najstarija lokalna televizija u Zadru. S emitiranjem je počela 1992. pod nazivom Magic, da bi ime je kasnije promijenila u Zadarska televizija, a potom u Gradska TV. U fokus šire javnosti došla je prije četiri godine kada je njezin suvlasnik Zoran Lokas javno obznanio da je razgovarao sa srpskim poduzetnikom i vlasnikom TV Pink Željkom Mitrovićem o prodaji GTV-a njemu.

Također je poznato da je interes za Gradsku TV svojedobno iskazao i Reno Sinovčić. U registru Trgovačkog suda kao osnivač se danas navodi tvrtka Nova diplomacija vlasnice Danijele Dumass, a direktorica je Lokasova supruga Ljiljana.

Potonja na razgovor s novinarima nije bila raspoložena odgovarajući na svako naše pitanje da 'nema komentara', dok Dumass na telefonske pozive nije odgovarala. Hoće li se Gradska TV javiti na novi natječaj Vijeća s novim konceptom, nije poznato, ali ono što je jasno jest da je šesnaest zaposlenih, koliko ih, prema podacima iz Poslovne.hr, ta lokalna televizija ima, od preksutra ostaje bez posla.