ODLAGALIŠTE JAKUŠEVAC

Otvorena zadnja ploha za smeće u Zagrebu

05.06.2009 u 15:10

Bionic
Reading

U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je na odlagalištu otpada Prudincu, u Jakuševcu, pustio u pogon novu, posljednju plohu za odlaganje otpada

Tu će se otpad još moći odlagati godinu-dvije ili tri, a kad se ta ploha popuni, odlagalište će se zatvoriti, rekao je gradonačelnik Bandić.

Istaknuo je da će se nakon zatvaranja morati pronaći drugo mjesto za otpad koje će raditi po tom sustavu ili će se pak, kako je rekao, ići uz bok svjetskim iskustvima i napraviti termička obrada dijela otpada. Pritom je ustvrdio kako se ništa neće nametati i morat će se postići konsenzus struke i građana.

"Preduvjet obje solucije za koje se dogovori sa sugrađanima je reciklaža jer bez nje nema kvalitetnog zatvaranja treće faze strategije gospodarenja zagrebačkim otpadom, uz sanaciju Jakuševca i pročistač otpadnih voda", objasnio je Bandić.

Istaknuo je da se na Jakuševcu na dan gomila od 1000 do 1200 tona otpada, a prije sedam-osma godina počelo je s 800 tona na dan.

"Prema tome, alarm gori, dani cure, godine tri-četiri će brzo proći i mi ćemo morati naći rješenje", dodao je Bandić.

Predsjednik Udruge za zaštitu okoliša Jakuševec Ratko Bedeković istaknuo je da je otvorenje posljednje plohe "početak kraja". Dodao je kako nema mnogo vremena i da će se morati što prije krenuti u novi sustav, a najizglednija je opcija krenuti u odvojeno skupljanje otpada, što je razvijeni svijet davno prihvatio.

Odlagalište se sastoji od šest ploha od kojih su četiri popunjene do 2009. godine. Projektant je Institut IGH d.d., izvođač Viadukt d.d., a nadzor je povjeren Investinženjeringu d.o.o.