MALIĆ NA NEDJELJOM U DVA

Otvorena je Pandorina kutija svih afera

29.11.2009 u 16:25

Bionic
Reading

Gordan Malić, novinar Jutarnjeg lista, gostovao je u emisiji u povodu 10 godina od ubojstva nevinog građanina Zorana Dominija

U uvodnom dijelu emisije prikazan je 'razvojni put' poznatog žurnalističkog pera. Zanimljiv je podatak da je već kao kulturnjački novinar imao problema zbog svojih tekstova. Nakon što je postao ratni izvjestitelj u Domovinskom ratu, a tijekom kojeg je pisao o zločinima počinjenima s obje strane, počele su prve prijetnje njemu i njegovoj obitelji. Danas Malić, kojeg se optužuje i da je poslužio Britanskoj obavještajnoj službi, živi pod policijskom zaštitom.

Voditelja i urednika emisije Aleksandra Stankovića zanimalo je zašto netko tko je studirao komparativnu književnost postaje recenzent stvarnosti, odnosno zateče se i o(p)staje u novinarskom svijetu otkrivanja organiziranog kriminala.

'Novinske priče postale su dramatično zanimljive. Mnogi kriminalni likovi kojima sam se bavio zaslužili su svoje mjesto u romanima, puno prije mnogih likova koji to mjesto imaju', odgovorio je Malić.

Novinar Jutarnjeg lista, protiv kojeg je dosad podignuto 60 optužnica, naveo je i da je posao koji obavlja nenaplativ. 'Ja uvijek imam samo štetu. No vodi me moja misija. Vidite, ja imam misiju, vi emisiju', rekao je Malić.

Upitan za komentar trenutačnih uhićenja koja se provode u Hrvatskoj, konkretno ona u HAC-u, Malić je izjavio da je time otvorena Pandorina kutija.

'Presudan je odlazak Sanadera. On je podržavao režim pune kontrole, bio je freak-control, i to veći od Tuđmana. Pod Tuđmanom su institucije bile pod kontrolom, a pod Sanaderom su paralizirane. Postavljao je svoje ljude na sva mjesta. Ključno je i to što je Sanader znao pomiriti poslodavce i sindikate', tvrdi Malić koji kaže da je Sanader to činio jednostavno - plaćanjem svega i svakoga. 'Zato i je državna blagajna prazna', rekao je Malić.

U svezi s uhićenjima u HAC-u, Malić je prikazao podatke prema kojima je ta tvrtka, kako je naveo, uzimala čak i od izbjeglica i prognanika.

'Pogledajte samo jedan primjer: npr. košnja trave u prognaničkom naselju Blace - Rokovci. Ona je državu stajala 1,200.000 kuna!' naveo je Malić.