U MUZEJU MIMARA

Otvorena izložba povodom godišnjice Pukanićeve smrti

27.10.2009 u 23:06

Bionic
Reading

U povodu godišnjice tragične smrti Ive Pukanića, novinskog izdavača urednika, reportera i kolumnista, večeras je, u organizaciji NCL Medija grupe, u Muzeju Mimara otvorena izložba fotografija "Boje života: in memoriam Ivo Pukanić"

Izložba obuhvaća 70-ak fotografija od Pukanićevih najranijih dana bavljenja fotografskim poslom, pa sve do zadnjih dana života, do tragičnog ubojstva u listopadu prošle godine.

Izložene fotografije dijelom su iz Pukanićevog privatnog arhiva, a dijelom iz arhiva NCL Medija grupe, odnosno tjednika Nacional, čiji je direktor i ravnatelj Pukanić bio do tragičnog ubojstva prije godinu dana.

Izložbu je u nazočnosti velikog broja posjetitelja otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Uz obitelj i rodbinu pokojnog Pukanića, otvorenju izložbe nazočili su i predsjednik Republike Stjepan Mesić te brojni suradnici i poštovatelji Pukanićevog rada iz političkog javnog, sportskog i kulturnog života.

Glavna urednica Nacionala Sina Karli, podsjetivši na Pukanićevo brutalno ubojstvo, istaknula je kako se nada da će biti osuđeni oni koji su naručili i izvršili njegovo ubojstvo. Osim što je bio vrsan novinar, urednik i kolumnist Pukanić je bio i majstor fotografije, što pokazuje širinu njegovih interes, fotografirajući likove političara, sportaša, umjetnika, te ljudi iz svih slojeva društva, kazala je.

O vrijednosti Pukanićevih fotografija govorio je povjesničar umjetnosti Milan Bešlić.

Zagrebački gradonačelnik Bandić kazao je da se u izloženim fotografijama "zrcali Pukanićeva duša, sve njegove ljudske kvalitete strast prema životu i ljudima". Bio je vrstan znalac dnevnih događanja, vrhunski profesionalac koji je ludo koračao kroz život, a njegovo ubojstvo bio je tragični događaj za cijelu Hrvatsku, napomenuo je Bandić.

Nakon Mimare izložba "Boje života: in memoriam Ivo Pukanić" bit će otvorena u nekoliko hrvatskih gradova.