VAJGL O SANADEROVOJ OSTAVCI

'Otvoren put za rješavanje graničnog spora'

01.07.2009 u 19:30

Bionic
Reading

Slovenska politika doživjela je po tvrdnjama slovenskih medija ostavku predsjednika hrvatske vlade Ive Sanadera kao 'potpuno iznenađenje', a podjednako iznenađeni su i najviši bosanskohercegovački dužnosnici, koji se nadaju da to neće utjecati na dobre odnose između dvije države

LJUBLJANA/SARAJEVO - Mediji su objavili i prve reakcije slovenskih političara u kojima neki ocjenjuju da je to prilika za novi početak odnosa Ljubljane i Zagreba, dok drugi ne vjeruju da se Sanader definitivno oprašta od politike ili iznose špekulacije o razlozima njegove odluke.

'Odlazak Sanadera završetak je jednog razdoblja koje je zacrtao Tuđman', rekao je u izjavi za slovensku televiziju predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Ivo Vajgl. Pojasnio je da smatra kako je Sanader bio inicijator odbijanja 'parafiranog sporazuma Drnovšek-Račan' iz 2001. godine, te dodao da Sanaderov odlazak zato znači kako je 'otvoren put prema rješavanju graničnog pitanja'.

Vajgl je u vrijeme dogovaranja 'parafiranog sporazuma' 2001. godine bio vanjskopolitički savjetnik tadašnjeg slovenskog premijera Janeza Drnovšeka, a sada je član koalicijske stranke Zares, izabran na njenoj listi za zastupnika na nedavnim izborima za Europski parlament.

'Ne vjerujem da Sanader doista odlazi iz politike', rekao je za slovensku televiziju dugogodišnji šef slovenske diplomacije Dimitrij Rupel koji i sada djeluje u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova. 'Sanader je bio za Sloveniju težak i tvrd pregovarač, ali pregovarač dostojan svakog poštovanja', rekao je Rupel za središnji dnevnik slovenske televizije u kojemu je Sanaderova ostavka bila udarna vijest, popraćena nizom priloga o tome kako će se to odraziti na bilateralne odnose.

Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Jelko Kacin izjavio je kako je po njegovim informacijama odlazak Sanadera posljedica 'raskola' u HDZ-u, te 'nezadovoljstva EU i NATO-a' nedavnim smjenjivanjem ravnatelja policije, što je Kacin doveo i u vezu sa 'osječkom aferom', oko navodnog prostituiranja štićenica doma u tom gradu. Kacin je član stranke Liberalnih demokrata (LDS) koje vodi ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal
'BiH dugo pokušava izgraditi dobre odnose sa susjednom Hrvatskom, često s promjenjivom srećom. Osobno se nadam da promjena na čelu vlade Hrvatske i na čelu vladajuće stranke neće pogoršati sadašnje odnose', kazao je predsjedatelj predsjedništva BiH Nebojša Radmanović

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić zaključio je kako je SDA izgradila veoma dobre odnose s HDZ-om u vrijeme dok joj je na čelu bio Sanader a pritom je istaknuo kako je sada već bivši predsjednik hrvatske vlade utjecao i na značajnu promjenu politike Hrvatske prema BiH. Tihić je izrazio nadu kako će HDZ i s novim čelništvom nastaviti provoditi takvu politku prema BiH kakvu je zagovarao Sanader.

Predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić izjavio je kako odnos Hrvatske prema Hrvatima u BiH ne bi trebao ovisiti o osobama koje su na utjecajnim političkim pozicijama u dvije države te da se suradnja na tom planu mora nastaviti.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Skupštine Srbije Dragoljub Mićunović izjavio je da je Sanader bio 'ugodan i izravan' sugovornik te da je imao razumijevanja za probleme. Izrazio je nadu da će i novi premijer Hrvatske, koji bude izabran nakon Sanaderova odlaska, nastaviti suradnju sa Srbijom i njezinom vladom.

'Mislim da smo se s njim mogli o mnogim stvarima sporazumjeti', ocijenio je Mićunović te također izrazio nadu da će se dalje razvijati dobrosusjedski odnosi između dviju zemalja.