HUMANA GESTA U SLAVONIJI

Otvoren 'kiosk za siromašne'

02.02.2012 u 14:11

Bionic
Reading

Nakon što je tvrtka Tisak napustila kiosk za prodaju novina u središtu Zdenaca, općinska vlast, suočena s povećanim zahtjevima za pomoć potrebitim sugrađanima, u tom je prostoru otvorila 'Kiosk za siromašne'

'Mnogi naši sugrađani ostali su bez posla i teško žive. Nas je u obitelji petero, pa smo odabrali odjevne predmete i predali ih u kiosk. Šteta je baciti sve što je upotrebljivo i šteta je da se to daje izvan sela', kaže umirovljenica Mirjana Vida koja je prva donijela paket s darovanom robom.

U Općini Zdenci kažu da je kiosk stalan projekt kojim će siromašnima pomoći da lakše prevladaju krizu.

'Smisao svega je da oni koji imaju daju onima koji nemaju. Da bi se ostvarilo pravo na pomoć, treba se javiti predsjedniku MO-a, a prikupljanje potrebnih potvrda od policije i državnih institucija obavit će općinski službenici. Nema potrebe da dobiveni novac troše na putovanja i autobuse. Naši stanovnici otvorili su svoja dobra srca, što se može vidjeti po doista lijepim odjevnim predmetima, obući i svemu drugom što daruju. Sada već nude i lijep korišteni namještaj, pa ćemo u susjednom selu Kutovi urediti prostor i za takve stvari', kaže općinski načelnik Mato Barukčić, najavljujući da će kiosk uskoro biti otvoren svaki radni dan.

U posljednjih 10 godina broj stanovnika te općine smanjen je sa 2223 na 1850 osoba. Bez posla je 200-tinjak radnika, od kojih polovica čeka umirovljenje, a broj potrebitih građana raste. Iz godišnjeg proračuna vrijednog 3,4 milijuna kuna Općina Zdenci će za socijalne potrebe izdvojiti više od 250.000 kuna. Javnim radovima u osam siromašnih domaćinstava obnovljeni su krovovi i uređen okoliš, a božićnicu od 400 kuna primilo je 36 potrebitih i invalidnih sugrađana. Kiosk je u pratnji unuke posjetila i Kata Šajer iz Lukača, koja je u posjetu kćerki u Zdencima.

'Oduševila me ova akcija. Imam dvanaestero unučadi, a djeca brzo odrastu. Zašto baciti odjeću i druge upotrebljive stvari kada ima sirotinje koja će se radovati lijepim stvarima?', kaže Kata Šajer.

Komunalni redar Ivica Kušar jučer se privremeno brinuo o kiosku. Na policama se već nalazi više od 400 različitih odjevnih predmeta i obuće te stotinjak dječjih igračaka. 'Svaki dan dođu ljudi s djecom. Probaju robu, pa ako im odgovara odu sretni. Mnogim obiteljima kiosk će donijeti radost u obiteljski dom', kaže Kušar.