VRIJEDAN PROJEKT

Otvoren impresivan Data centar Hrvatskog Telekoma

06.06.2014 u 13:48

Otvoren Data centar Hrvatskog Telekoma

Izvor: Promo fotografije / Autor: HT

Bionic
Reading

Investicija je vrijedna 62,5 milijuna kuna i ostvarena je u suradnji s više tvrtki Grupe Končar. Korisnicima nudi smještaj, daljinsko praćenje i upravljanje ICT infrastrukturom, što omogućava značajne uštede u poslovanju

Oko dvije trećine kapaciteta namijenjen je samom HT-u i članicama grupe T-HT (Combis, Iskon), dok će ostatak biti ponuđen zainteresiranim korisnicima po komercijalnim uvjetima.

U sklopu prve faze na lokaciji u zagrebačkoj Selskoj ulici uređeno je 450 kvadratnih metara prostora. U drugoj fazi bit će uređeno još toliko.

Predsjednik uprave HT-a Davor Tomašković naglasio je kako je to jedna od najvećih ovogodišnjih investicija te tvrtke u sektor koji smatra strateški značajnim.

'Tijekom ove godine uložit ćemo više od milijarde kuna. Zajedno s Combisom, HT je jedan od vodećih pružatelja ICT usluga u Hrvatskoj i jedna od vodećih ICT tvrti u regiji. Upravo ICT ponuda jedan je od ključnih proizvoda s kojima planiramo daljnje širenje poslovanja u regiji i povećanje izvoza naših proizvoda i usluga', rekao je Tomašković.

U Grupi Končar nositelj projekta bila je tvrtka Končar - Inženjering za energetiku i transport. Na gradnji kompletne energetske infrastrukture i u isporuci elektroenergetske i strojarske opreme sudjelovalo je još pet tvrtki iz te grupacije.

'Končar je', rekao je predsjednik uprave Darinko Bago, 'time pokazao kako ne radi samo transformatore i generatore, već i razumije potrebe ICT tvrtki te kako je sposoban obavljati velike i zahtjevne poslove vezane uz taj sektor. Posao s HT-om poslužit će kao referenca za nastup na tržištu Europske unije i susjednih zemalja.'

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak je posebno pohvalio suradnju domaćih stručnjaka iz dvije velike tvrtke. 'ICT je jedna od strateških industrija u Hrvatskoj, prepoznata kao takva u prijedlogu Industrijske strategije. Ovaj je projekt još jedan dokaz kako hrvatski stručnjaci i hrvatsko znanje mogu izgraditi najnaprednija tehnološka rješenja', rekao je Vrdoljak.

Dodao je kako su u pripremi poticajne mjere za razvoj domaćeg ICT sektora, koji čini pet posto ukupnog bruto društvenog proizvoda, ali nije precizirao kakve će biti, niti kad ih možemo očekivati. Istaknuo je također kako je potebno ubrzati aktivnosti potrebne kako bi se povukla sredstva iz fondova Europske unije za razvoj širokopojasnog pristupa internetu i druge uz ICT vezane svrhe.

Pogledajte i poslušajte što su još rekli: